De fem mest lästa artiklarna under juni

Publicerad: 1 juli, 2024

Under juni tyckte läsarna att artikeln om ett examensarbete om schaktfritt som några studenter gjorde på Nackademin var mest intressant. Även det stora NoDig-projektet i Drammen på Rosenkrantzgata lockade många läsare liksom artikeln om Norsk Vann-traineen som deltog i ett läckageprojekt. Artikeln där SSTT's ordförande sammanfattar vårens aktiviteter och blickar fram mot hösten var också intressant såväl som projektet där 13 km PE-ledning ska installeras med styrd borrning.

På YH-utbildningen ”Byggingenjör Mark och Vatten” vid Nackademin har två studenter valt att göra en genomgång av schaktfri teknik som sitt examensarbete. Att de valde det fokusområdet var för att de ser schaktfritt som framtidens teknik.

Fornyingen av to kilometer gammel vannledning i fylkesveien Rosenkrantzgata i Drammen koster ca. 50 millioner kroner. Dette er et betydelig prosjekt, selv for «NoDig-kommunen» Drammen. Hva er deres erfaring fra gjennomføringen?

Holmestrand kommune klarte å bli kvitt gjentatte lekkasjer på en vannledning gjennom utblokking, samtidig ble spillvannsledningen i samme trange grøft strømperenovert. En sentral aktør var trainee-Vann Vilde Bårdsen Hustoft.

Att det är full aktivitet inom VA-branschen råder det inga tvivel om, allas almanackor är fulltecknade. Även inom SSTT har aktivitetsnivån ökat markant under året. Anledningen är SSTT’s viktiga uppgift att minska arbetsbördan hos alla ledningsnätsägare genom en ökad användning av schaktfria metoder, något som sparar både tid och pengar.

De kommende månedene skal totalt ca 13 300 meter PE-ledning i ulike dimensjoner sveises, bores og trekkes på plass med styrt boring. Eco Drilling og Eivind Engseth Entreprenør har startet på det som blir et av Norges største NoDig-prosjekter i år.

Ylva Sjönell