De fem mest lästa artiklarna från april 2021

Publicerad: 3 maj, 2021

Swoosh renovering av en ledning från 1930-talet blev en av de mest lästa under april.

Swoosh renovering av en ledning från 1930-talet blev en av de mest lästa under april.

Tre svenska och två norska artiklar blev de mest lästa på SSTT hemsida under april månad. Klicka på rubrikerna för att läsa dem.

FLEXIBLA FODER: Swoosh blev involverade i ett projekt i Umeå med renovering av en ledning från 1930-talet med stora dimensioner och förlagd under en av Umeås mest trafikerade vägpunkter och dessutom under Bottniabanan. Under arbetet ställdes man inför flera utmaningar.

- Jag är galet stolt över hela gruppen som stått ute i snöblandat regn och skrattat när andra skulle gråta. Vår kontaktperson från Vakin, Maria Nordlund, kom ut på lördagskvällen och drack kaffe ute med oss i halv storm. Dessa små ljusglimtar är något man tar med sig, säger Kim Mårtensson, avdelningschef för relining vid Swoosh.

Här kommer den utlovade uppföljningen på reportaget om projektet i Värtahamnen vi publicerade den 16 mars. I förra reportaget var man i full gång med att etablera den mikrotunnelutrustning som skulle borra sig från en mycket djup sänkbrunn och ut under hamnplan för att slutligen komma ut under vatten cirka tio meter ner från kajen. Mikrotunnelmaskinen som skulle utföra detta var 2,4m i utvändig diameter och vägde 45ton. Det som beskrevs som ett av de mest kritiska momenten då var själva lyftet av mikrotunnelmaskinen som skulle ske som ett samlyft av två mycket stora mobilkranar från kajen. 

FLEXIBLA FODER: Det råder fortsatt tveksamheter bland ledningsägare att använda flexibla foder när det gäller dricksvattenledningar. EU:s dricksvattendirektiv vann laga kraft i januari i år och bestämmelserna ska införas i svensk lagstiftning.

SSTT  og Rørinspeksjon Norge (RIN) inviterer fredag 30.april til sitt første digitale «Ukeslutt med RIN og SSTT» for alle interesserte i norsk vannbransje. Første tema blir om erfaringer rundt uavhengig sluttkontroll.

NoDig-veteranene forteller:-Ethvert arbeid som skal utføres blir ikke bedre enn den som utfører det.  Vi er stolt over oppdragene vi har utført i oppstartsfasen. Gjennom de 30 første årene har Kristian Olimb AS lagt igjen sitt visittkort på 800 forskjellige oppdrag av god størrelse.

Jan Bjerkesjö