Nationella ändringar och tillägg till AMA anläggning 23 för VA-organisationer
Publicerad: 28 april, 2025

Bild: Rickard Cedervall
En arbetsgrupp inom föreningen 4S har börjat jobba på en mall för VA organisationer som ska komplettera och förtydliga AMA anläggning 23. Syftet är att underlätta upphandling och kravställning av VA-arbeten och höja kvaliteten på utfört arbete. Varje VA-organisation ska inte behöva uppfinna hjulet på nytt vid projektering utan ha en gemensam utgångspunkt. PÅ SSTT’s Årsmöte den 19 maj kommer arbetet och nuläget att presenteras.
Arbetsgruppen har bestått av representanter från Stockholm vatten och avfall, Kretslopp och Vatten, Norrvatten och NSVA.
- Vi har valt ut delar i våra ramverk som respektive bolag upplevt som viktiga och som är generella över hela landet. Baserat på dem har vi formulerat kravtexter samt råd och anvisningar som kompletterar AMA anläggning 23. Vi tror att VA-bolag runt om i Sverige kan både höja kvaliteten på utförda jobb och minska sina konsultkostnader om det finns en mall för teknisk kravställning att utgå från, förklarar Rikard Cedervall, entreprenadingenjör på Stockholm Vatten och Avfall, SVOA, samt projektledare för arbetsgruppen.
Målet är att bygga hållbart
Arbetsgruppen påbörjade arbetet då respektive VA-bolag upplevde att kvalitén gällande förfrågningsunderlag för utförda VA-arbeten skiljer sig relativt mycket åt i landet.
- På många håll i Sverige utgår man från en livslängd på 50 år i VA-branschen, men då den ekonomiska och miljömässiga vinsten är så stor om vi undviker haverier så strävar vi mot en livslängd på 100-150 år. Vi har därför tagit fram utökade krav till AMA anläggning 23 för texter som inte bedömts tillräckliga.
Han konstaterar samtidigt att det är lättare för en större organisation att utarbeta sådana kompletteringar då det finns mer resurser att tillgå.
- Ett av våra mål med vår mall som kompletterar AMA anläggning 23 är att hjälpa mindre VA-bolag med att fokusera på att bygga ett hållbart VA ledningsnät med lång livslängd utan haverier. Tanken är även ge bolag som inte har möjlighet att delta i arbets-/förvaltningsarbetet möjlighet till att påverka mallen via olika remissutskick.
Höjd kvalitet och mer samarbete
Det finns nu ett första utkast till ramverk som kommer diskuteras och utvecklas vidare.
- Vi har tagit fram ett första utkast till mall som ger en bra utgångspunkt. Men det finns arbete kvar att göra och förutom att hantera en restlista så måste förvaltningsgruppen kontinuerligt förfina mallen och anpassa den till den utveckling som sker. Vi hoppas också att arbetet med kompletterande AMA texter skapar en plattform för ökat samarbete och erfarenhetsutbyte mellan VA-bolag i Sverige.
De hoppas även att förvaltningsgruppen kan växa med fler ingående VA-bolag framöver, som kan utveckla de delar i mallen som kräver spetskompetens inom exempelvis schaktfria metoder, renovering och sjöledningar.
- Vi har kommit en bit på vägen men har en resa kvar och skulle behöva ett engagemang från VA-bolag från norra till södra Sverige.
Tuffare krav ger längre livslängd
I ambitionen att höja kvalitetsnivån på utförda VA-arbeten tror de att om VA-bolag har en kompletterande mall för teknisk kravställning att utgå från så kommer det leda till en kvalitetshöjning i VA-entreprenader och att branschen kommer utvecklas mot hållbara lösningar med längre livslängd.
- Vi tror att både produkter och utföranden som resulterar i ett robustare/hållbarare VA-ledningsnät kommer gynnas då kravställningen kommer innehålla tuffare krav på material och varor, utförande samt kontroll, avslutar Rickard Cedervall.