Min Vardag – Martin Kask

Publicerad: 24 mars, 2025

Som ny medlem i SSTT’s arbetsgrupp SPOL vill Martin Kask bidra med sin erfarenhet som egenföretagare inom spolbilsbranschen och ser en potential att ytterligare kvalitetssäkra utbildningen för spoltekniker samt förbättra uppföljningen av jobb med hjälp av dokumenterade egenkontroller.

Att han blev spoltekniker var från början mer en slump. Det var det första jobbet han fick efter gymnasiet, men efter ett tag tröttnade han på det och sökte annat jobb.

-          Jag blev då väktare i stället och jobbade natt under 7-8 månader, ett jobb jag snart insåg inte passade mig alls. Min egentliga dröm hade hela tiden varit att bli egenföretagare och efter att jag slutade som väktare bestämde jag mig för att testa att starta eget och valde då att gå tillbaka till spolbilsbranschen.

Han köpte en spolbil och fick genom sin gamla arbetsgivare några första uppdrag. Han drev sedan eget i 8 år innan han för ett halvår sedan sålde sitt företag och började på Aarsleff.

-          Jag såg en möjlighet att utvecklas vidare och tog den. Först jobbade jag som arbetsledare för spolavdelningen under ett halvår, men sedan den 1 mars har jag övergått till att bli projektledare på deras reliningavdelning.

Hur inleder du en vanlig arbetsdag?

Som ny på den här tjänsten har jag ännu inte fått så mycket rutiner. Som arbetsledare var arbetsdagens första uppdrag att stämma av med alla medarbetarna att de hade vad som krävdes för att utföra sina uppdrag.

Vad ligger på arbetsbordet just nu?

Eftersom jag är ny som projektledare finns mycket att ta tag i och lära mig. Som projektledare har jag ansvar för både relining och det som behöver göras innan den sätter igång, det innebär att jag fortfarande jobbar med spolning som ju är en viktig del i ett reliningsprojekt. Utan en bra spolning blir rörinspektionen inför reliningen mindre bra och i slutänden blir reliningsresultatet inte tillfredsställande. Så att se till att vi utför en bra spolning är fortfarande en viktig del av mitt arbete.

Varför valde du att gå med i SPOL-gruppen?

Jag ser att det finns möjligheter att göra mer för att ytterligare utveckla det arbete som spoltekniker utför, bland annat genom att kvalitetssäkra utbildningen ännu mer. Mina egna erfarenheter har också visat att vi behöver bli bättre på uppföljningsdelen av spolningen, vilket kan ske med egenkontroller och bättre dokumentation. Jag skulle gärna se en branschstandard så att alla utför en spolning på ett likartat sätt. I dag upplever jag att det är väldigt spritt vilket ger en ojämn kvalitetsnivå i branschen. Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet och hjälpa till att skapa mer kvalitetssäkra system.

Jag kommer även att föra in utbildningen och auktorisationen för spoltekniker mer utbrett på Aarsleff då beställare i högre utsträckning kommer ställa sådana krav.

Vilken roll ser du att SSTT har?

Som jag ser det gör de stor nytta. Jag var själv med i STVF när jag drev mitt eget spolbilsföretag och en av mina medarbetare gick utbildningen och blev auktoriserad rörinspektör.

Organisationer som SSTT har, tillsammans med arbetsgrupperna STVF, STLK och SPOL, en väldigt viktig roll i branscherna. Hade inte de organiserat upp de olika branscherna hade det fortfarande varit väldigt svajigt när det gäller kvalitet och utförande. Nu kan beställare göra upphandlingar där de ställer krav på auktorisation inom flera områden vilket i sin tur skapar en större trygghet för dem.

Ylva Sjönell