Filmprojektet är igång!

Publicerad: 24 mars, 2025

Ove Wennerholm och Michael Baumgarten filmar och fotograferar hur det flexibla fodret förs genom brunnen ner till ledningen. Den gula skyddsplasten på fodret gör att det inte sker en för tidig härdning i solljuset ovan jord. I bakgrunden syns de stora träden längs med Fyrisån som sparas tack vare den schaktfria metoden.

Ove Wennerholm och Michael Baumgarten filmar och fotograferar hur det flexibla fodret förs genom brunnen ner till ledningen. Den gula skyddsplasten på fodret gör att det inte sker en för tidig härdning i solljuset ovan jord. I bakgrunden syns de stora träden längs med Fyrisån som sparas tack vare den schaktfria metoden.

För att bidra till ett ökat användande av schaktfria metoder har SSTT startat ett filmprojekt. Utbildande filmer ska tas fram om olika schaktfria metoder för att ge stöd till beställare så de känner sig trygga i att oftare välja schaktfritt. Just nu pågår filmning av ett komplext projekt i Uppsala där metoden Infordring med flexibla foder dokumenteras.

SSTT lanserade filmprojektet under hösten 2024 och bad medlemmar att skicka in förslag på kommande installationer med olika typer av schaktfria metoder. De olika metoderna skulle dokumenteras för att fungera som vägledande och utbildande material. Intresset visade sig vara stort och flera filmningar är redan planerade, men det finns fortfarande plats för fler dokumentationer, så alla som har intressanta projekt på gång får gärna höra av sig till SSTT’s kansli.

Omfattande projekt i Uppsala

I Uppsala är det över 100 år gamla avloppsledningar, som löper längs med Fyrisån, som förnyas med flexibla foder. Att Uppsala Vatten och Avfall valde en schaktfri metod var en självklarhet för dem, det sparar både resurser och miljö samtidigt som man undviker att skada rotsystemen hos de stora lindarna och kastanjerna som står längs med Fyrisån.

På plats i Uppsala är Michael Baumgarten, en fotograf som SSTT ofta anlitar för olika uppdrag. Den här gången handlar det om att dokumentera en schaktfri metod från början till slut på ett sådant sätt att andra sedan kan följa och förstå de olika stegen.

-          Vi använder filmkamera, vanlig kamera och drönare för att kunna filma projektet från olika perspektiv. En viktig del i projektet är filmbussen i vilken vi också filmar. Där följer de arbetet som pågår inne i ledningarna, det är många delar som måste stämma för att infordringen med de flexibla fodren ska fungera.

I intervjuer förklaras de olika stegen

Den metoden innebär att ett härdplastimpregnerat foder, kallas även en strumpa, förs in i det gamla röret. Väl inne i röret blåses fodret upp så det sluter an mot det gamla röret och sedan härdas det med UV-ljus.

-          Det som syns under filmningen inuti röret är exempelvis hur verktyget som för UV-källan framåt genom röret rör sig, det är väldigt viktigt att UV-källan är placerad precis mitt i så att härdningen blir likadan runt hela röret, ett verkligt precisionsarbete, berättar Michael Baumgarten.

För att tydliggöra varje steg i arbetsprocessen intervjuas också både representanter från beställaren och entreprenören i filmen. De förklarar de olika stegen och berättar om bakgrund till beställningen, vilka övervägningar som gjordes och vilka utmaningar som projektet möter under gång.

-          En utmaning vi som filmar projektet har är att få bra filmmaterial från det som sker inuti ledningen när strumpan förs in och sedan härdas. Där gäller det att det finns ett bra samarbete mellan beställaren och entreprenören så att de är överens om vad vi får visa och inte. Sedan gäller det även att få intervjuerna att samverka med varandra, så att det den ena säger kompletterar vad den andra säger. Sådant jobbar jag med senare under redigeringsarbetet, förklarar Michael Baumgarten.

Allt han filmar och som sedan används i utbildningsfilmerna avkodas helt så man inte ser var de är filmade. Syftet med det filmade materialet är att visa hur den aktuella metoden utförs.

Kräver mycket överpumpning av vatten

Den entreprenör som Uppsala Vatten har anlitat för den delen av projektet som gäller infodringen med flexibla foder är Aarsleff och där är det Fredrik Westerlund som är projektledare för arbetet längs med Fyrisån.

-          Det är ett relativt komplext projekt av flera olika skäl. Ett är att det krävs en omfattande överpumpning av avfallsvattnet för att frilägga ledningarna vi ska förnya. Vi har dragit stora rör ovanpå marken och även upp längs med fastigheter och i portaler över broar och annat. Det är en lång sträcka som vattnet ska flyttas i de provisoriska rören, ca 1,4 kilometer.

De undersökte olika alternativ för överpumpningen och beslutade till slut att välja att göra allt i ett enda grepp, att inte dela upp det i olika steg allteftersom de arbetade med olika delar av ledningarna.

-          Vi valde det då det innebär en större flexibilitet och ger möjligheter att hantera eventuella problem under gång. Vi kan nu jobba på båda sidor om ån samtidigt med rengöring och infodring vilket ger en större effektivitet.

Måste hinna klart till Valborgsfirandet

Andra utmaningar med projektet har varit att det äger rum mitt i Uppsala med mycket trafik och samhällsfunktioner som måste kunna löpa på.

-          Vi har haft konstruktiva dialoger med olika förvaltningar som brandförsvaret, avfallshanteringen, polisen och andra för att lyssna in deras behov. Därefter har vi tagit fram trafiklösningar som möter dem. En sak vi gör annorlunda här mot hur det brukar vara är att vi har tagit fram en särskild trafikplan för varje ny installations vi utför, en installation går mellan två brunnar mellan vilka den nya strumpan dras in i röret. Det känns väldigt bra att vi inte har blockerat trafiken en enda gång.

De har samtidigt haft en tight tidsplan som har gjort att de har varit tvungna att jobba i ett onormalt tempo.

-          Vi befinner oss ju i Uppsala där Valborgsfirandet är väldigt stort, så vi har lovat att vara klara till påsk med själva arbetet. För att klara det har vi haft två parallella installationsteam på plats de första veckorna och har då genomfört sex installationer per vecka. Det har fungerat mycket tack vare den flexibilitet vi haft i och med att vi valde den större överpumpningen.

Förnyar 2 km ledningar på 6-7 veckor

Hela projektdelen med infodringen av flexibla foder kommer ta 6-7 veckor, inklusive dragningen av rören ovan mark för överpumpningen samt avetableringen.

-          Under den tiden kommer vi att ha förnyat ca 2 kilometer ledningar med stora dimensioner, ca 1 meter i diameter, utan att ha stört trafiken, samhället runt omkring eller förstört miljön med schaktning. Hade de schaktat i stället hade det tagit flera år att genomföra, konstaterar han.

Fredrik Westerlund tycker att det är väldigt bra att SSTT dragit igång filmprojektet för att dokumentera olika schaktfria metoder.

-          Det är viktigt att sprida kännedomen om metoderna och visa hur relativt smidiga de är. Man sparar dessutom mycket kostnader, resurser och tid och stör inte viktiga samhällsverksamheter och funktioner.

Ylva Sjönell