Min Vardag - Jonas Tjörnbo
Publicerad: 23 september, 2024
Som utredningsingenjör med fokus på spillvattennätet driver Jonas Tjörnbo bland annat projekt för att minska inläckage i ledningsnätet. Sedan början på året sitter han också med i arbetsgruppen för STLK och hoppas att där få lära av de andra i arbetsgruppen och även bidra med egna erfarenheter.
Han har jobbat på Kalmar Vatten sedan 2016, innan dess jobbade han med liknande frågor i Borgholms kommun.
- I Borgholm var arbetet betydligt bredare då det är en så pass liten kommun, man fick jobba med många olika ansvarsområden vilket var lärorikt. Här i Kalmar får jag möjligheter att fokusera mer på strategiska frågor och analysera och reflektera mer på olika lösningar, berättar han.
Informationen i kartdatabasen kan vara rätt svår att förstå så han jobbar mycket med att hitta sätt att göra den informationen så transparent och lättillgänglig som möjligt.
- Det finns mycket användbar information i VA-bankens databas. Med hjälp av GIS-analyser kan vi peka ut problematiska områden där ledningsnätet behöver åtgärdas på ett eller annat sätt, något som effektiviserar underhållsarbetet en hel del, förklarar Jonas Tjörnbo.
Hur inleder du en vanlig arbetsdag?
Efter frukost och det välbehövliga kaffet inleder jag oftast min arbetsdag runt kl 6:30/7:00. Hälften av veckans arbetsdagar jobbar jag hemifrån och andra hälften på plats på Kalmar Vatten. Det är en stor förmån som pandemin förde med sig, det är lättare att koncentrera sig på specifika arbetsuppgifter hemma samtidigt som samtalen på kontoret ger nya perspektiv. Att kombinera de två arbetssätten fungerar väldigt bra för mig i alla fall.
Vilka frågor ligger på skrivbordet just nu?
Jag vill få ett större fokus i organisationen på underhållet av ledningsnätet så vi kan jobba mer proaktivt och har därför startat ett internprojekt för att nå dit. Jag tycker det är viktigt att kunna ifrågasätta gamla arbetssätt, lyssna på hur man gör i andra kommuner och sedan se om vi kan hitta smartare sätt att jobba på.
Kalmar har en hög förnyelsetakt och därför är det extra viktigt att stanna upp och fundera på hur vi bäst nyttjar våra resurser för att få ledningarna att hålla och fungera så länge som möjligt. Det är som med ett hus, man behöver underhålla det genom att rensa hängrännor och måla om fasaden med jämna mellanrum, annars kommer det uppstå problem. Inom VA tar man mycket för givet, att allt bara ska fortsätta fungera utan några åtgärder, det behöver vi ändra på och bli mer proaktiva. Där kommer arbetet med att minska inläckaget också in i bilden, vilket ur ett hållbarhetsperspektiv är mycket viktigt.
Jag är även delaktig i jobbet med att bygga ett datalager där vi samlar in information från våra olika sensorer ute i systemet och hämtar extern information från SMHI och andra datakällor. Utifrån det bygger vi dashboards som pekar ut problematiska områden. Jag försöker också få fler inom organisationen att se samma sak, så att alla drar åt samma håll.
Vad vill du bidra med till STLK?
Som ny i arbetsgruppen känner jag att jag till att börja med vill lyssna in de övriga, ta del av deras kunskaper och erfarenheter. Det är en förmån att få vara en del av en grupp som delar ens intressen och kunna gå på djupet med vissa frågor som man inte alltid har möjlighet till i den egna organisationen. Det jag hoppas kunna bidra med i sådana gemensamma diskussioner är mina erfarenheter från att jobba mer med strategifrågor. Jag tycker det är viktigt att vi för in ett mer övergripande helikopterperspektiv på våra frågor i våra respektive organisationer, tillsammans i STLK kan vi diskutera hur vi gör det bäst.
Varför behövs STLK?
VA-branschen behöver STLK för att få kunskaper och inspiration om vikten av att jobba med läckagekontroll. VA-organisationer behöver tänka till lite extra kring betydelsen av att minska läckage, både in- och utläckage, och en grupp som STLK kan bidra till det genom att sprida inspirerande projekt och peka på bra verktyg och utrustningar som kan behövas. Det är även bra att vi som sitter i arbetsgruppen kan komma samman och få tid att samla ihop kunskaper och erfarenheter som vi sedan kan sprida vidare.