SSTT söker fler vägar att stödja ledningsnätsägare
Publicerad: 8 september, 2024
De flesta är idag överens om att det krävs stora reinvesteringar för att säkra funktionen hos Sveriges ledningsnät för vatten och avlopp, beräkningar från Svenskt Vatten talar om 560 miljarder kronor fram till år 2040. Genom ett utskick av en enkät till Sveriges alla kommuner hoppas SSTT få reda på hur de kan hjälpa till med det uppdraget på bästa sätt.
Från svaren i enkäten hoppas SSTT få en uppfattning om på vilket sätt de kan bidra med kunskaper och information om schaktfria metoder som kan effektivisera arbetet med renoveringar och förnyelse av ledningsnäten.
- För att lyckas med att komma till rätta med den stora underhållsskulden i VA-infrastrukturen behöver man jobba kostnadseffektivt och framåtsträvande. Med schaktfria metoder kan man renovera dubbelt så mycket ledningar betydligt mer miljöeffektivt för samma kostnad som med traditionell schaktning, förklarar Tomas Helenius, ordförande för SSTT.
Schaktfria metoder fortfarande ovanliga
I de många kontakter som SSTT har med kommuner runt om i landet har det framgått att användningen av schaktfria metoder varierar mycket och man vill med enkätutskicket försöka förstå hur SSTT på bästa sätt kan stödja och inspirera till ökad användning av dem.
- Målgruppen för enkäten är ledningsnätsägare då det är de som beställer underhållsarbetena. För att kunna göra en bra upphandling behöver man tillräckligt mycket information och kunskaper för att känna sig trygg i att man får det man beställer. SSTT satsar mycket på att ta fram tekniska underlag och kunskapshandledningar för att skapa den tryggheten med schaktfria metoder.
För att kunna bidra till en ökad sådan trygghet behöver SSTT förstå vad de kommuner som sällan eller aldrig använder schaktfria metoder, vilket är många, behöver i form av exempelvis projekteringsanvisningar, handledningar och webinarier för att de ska använda schaktfria metoder oftare.
- Målet är att bidra till att kommunerna runt om i landet kan förnya/renovera ledningsnäten både snabbare, mer kostnadseffektivt och mer miljövänligt. Schaktfria metoder minimerar utsläppen av koldioxid, minskar resursåtgången samt störningar på infrastruktur, samhällsservice, natur och handel.
Genomfört uppskattat webinarium
Under våren genomförde SSTT ett mycket välbesökt webinarium som riktade sig till främst till ledningsnätsägare. Då gick man igenom olika schaktfria metoder och hur de genomförs och följs upp på bästa sätt.
- Då webinariet var så uppskattat vill vi försöka nå ut till ännu fler med den typen av information och stöd. Vi hoppas därför på ett stort gensvar från kommunerna på enkäten så vi kan hjälpa dem i ännu större utsträckning framöver, avslutar Tomas Helenius.