Spännande inslag på Teknikträffen - viktiga mätningar av vattenkvaliteten
Publicerad: 29 augusti, 2024
För att minimera andelen oönskade ämnen i vattnet till reningsverket driver Käppalaförbundet ett aktivt uppströmsarbete. De utför regelbundna mätningar av vattenkvaliteten och flödena. Ett problem de uppmärksammar kommunerna på är de stora mängder tillskottsvatten som tar kapacitet från reningsverket.
Käppalaförbundet är ett kommunalförbund som består av elva medlemskommuner. Förbundets avloppsreningsverk Käppalaverket är beläget på Lidingö i Stockholm och är landets tredje största. I verket renas kväve, fosfor och organiskt material bort från avloppsvattnet.
- Inom våra kommuner finns ett antal stora företag som Swedavia-Arlanda, Mondelez/Marabou och Jästbolaget. Vi kollar dem noga så de inte släpper ut annat än tillåtna ämnen i sitt avloppsvatten då vi är certifierade enligt REVAQ. Den certifieringen garanterar att det slam vi tillverkar från reningsverket inte överskrider halter av oönskade ämnen enligt vad regelverket säger, förklarar Christina Vendel, tf enhetschef Miljö och Kretslopp på Käppalaförbundet.
Galet mycket tillskottsvatten
På Teknikträffen den 9-10 oktober kommer hon berätta mer om hur mätningarna går till och vilken nytta de gör för ett hållbart VA-system. Hon kommer även att tala om behovet av att komma till rätta med mängden tillskottsvatten.
- Det är ett stort problem i alla kommuner, i vårt reningsverk består ungefär 40 procent av vattnet som renas av tillskottsvatten. Det är en galen siffra som måste ner, det är inte hållbart att en så stor del av reningsverkets kapacitet används till att rena vatten som egentligen inte behöver renas.
Två gånger per år samlar Christina Vendel representanter från alla medlemskommuner till informationsträffar och då tar hon alltid upp den problematiken.
- I vårt uppdrag ingår bland annat att verka för att minska andelen tillskottsvatten i reningsverket. För att lyckas med det behöver kommunerna bli bättre på att hitta läckor och renovera ledningar både snabbare och mer effektivt. Jag brukar ta upp flexibla foder som ett bra sätt att komma åt problemen med läckor som ger tillskottsvatten. Rent generellt är schaktfria metoder uppskattade hos kommunerna, det hör jag på träffarna.
Det som görs är bland annat att spåra läckor i dricksvattensystemet då sådana läckor ofta medför inläckage i avloppsledningarna. Lagar man dem minskar också mängden tillskottsvatten.
Hårda krav styr analyserna
Utöver problematiken med tillskottsvatten mäter Käppalaförbundet förekomsten av olika ämnen för att säkerställa att det inte förekommer för stor mängd tungmetaller.
- Kraven i REVAQ-systemet är väldigt hårda och styr våra mätningar och analyser i stor utsträckning. Det är av stor vikt att vi säkerställer vattenkvaliteten då vi tillverkar både biogas och avloppsslam. Slammet sprids som växtnäring på åkermark och det finns väldigt strikta krav på vad den får innehålla.
Samtidigt uppskattas slam från reningsverk mycket ute hos bönderna då den bidrar till en bra jord och goda skördar.
- Även daggmaskar och viktiga insekter är glada och trivs vilket skapar ett bra ekosystem. Därför håller vi kanske framför allt industrierna i kommunerna i hårda tyglar så att de inte släpper ut fel saker i vattnet, det de släpper ut ska i princip vara som hushållsvatten.
En miljöverksamhet
Skulle Käppalaverket sluta fungera skulle det påverka Östersjön mycket negativt då allt avloppsvatten då skulle spolas rätt ut.
- Vi är en miljöverksamhet och miljöcertifierade enligt ISO 14001 och är väldigt stolta över den nytta vi gör. Men regelmässigt klassas vi som en miljöfarlig verksamhet då vi hanterar ämnen som fosfor och kväve, förklarar Christina Vendel.
De analyserar prover från inkommande vatten enligt ett egenkontrollprogram. Varje år ställer de samman en miljörapport så alla kan ta del av hur vattnet har utvecklats under året.