Min Vardag – Sven Stenbäck

Publicerad: 24 juni, 2024

Sven Stenbäck jobbar mycket med projekt i SVT-huset, där även barnprogrammet Bolibompas drake bor.   Foto: privat

Sven Stenbäck jobbar mycket med projekt i SVT-huset, där även barnprogrammet Bolibompas drake bor. Foto: privat

Som ny ledamot av STVF’s arbetsgrupp hoppas Sven Stenbäck att kunna bidra med sin långa erfarenhet som bland annat besiktningsman av VA-anläggningar.  I den rollen har han insett värdet av kompetenta rörinspektörer och ser gärna en förstärkning inom utbildningsområdet.

Enlig honom själv har han halkat runt på olika bananskal, från den ena typen av jobb och position till den andra, men när han beskriver sin yrkesbana så ser man att den röda tråden hela tiden har varit att se till att alla jobb utförs med en hög kvalitet.

-          Jag är väldigt nyfiken och vill gärna testa många olika typer av både arbetsuppgifter och roller. Vid ett tillfälle sökte jag mig till konsultbranschen för att se om mina förutfattade meningar jag hade om den branschen stämde, och det gjorde de, konstaterar han med ett leende.

Det han avser är problemet med att kunna göra högkvalitativa jobb när man ständigt måste jaga varje krona i projekten.

-          De gör så klart bra jobb och så gott de kan, men den typen av roll passade helt enkelt inte mig, så då startade jag eget i stället, förklarar han vidare.

Han började sin yrkesbana som kylmontör i sin pappas företag och där stannade han i 14 år.

-          Sedan flyttade jag in i en bostadsrättsförening som visade sig vilja anställa egen personal för tillsyn av fastigheten. Jag blev ombedd att skriva anställningsannonsen och sedan sökte jag jobbet själv, berättar han småskrattande.

Efter ett antal år som ansvarig för fastighetens skötsel fick han en förfrågan om att bli ventilationstekniker, ett jobb som bland annat innehöll mycket styr- och reglerteknik.

-          När mina knän efter ett antal år började protesterade mot att krypa runt på vindar blev jag tjänsteman i stället och började jobba med olika om- och tillbyggnadsprojekt. I dag jobbar jag i mitt egna företag och har bland annat många jobb för SVT med ombyggnadsprojekt av deras fastigheter.

Under många år har han även varit besiktningsman inom VVS, bland annat av rörinfodringar, och det är den vägen han kom i kontakt med STVF.

-          Det var på ett möte som anordnades av branschföreningen för relining, BRiF, som jag började prata med Göran Nilsson. De hade behov av hjälp med uppdateringen av handboken T25. Handbok för rörinspektion – Avloppsledningar i fastighet, och frågade om jag var intresserad och jag sa ja. Det kändes självklart för mig då jag vet hur viktigt det är med bra rörinspektioner, inte minst för oss besiktningsmän.

 

Hur inleds din arbetsdag?

Det beror lite på. Tre dagar i veckan jobbar jag i TV-huset och då inleds morgnarna med att klockan ringer kl 05:10 och efter morgonrutinerna är jag sedan på plats på jobbet kl 7. Där börjar jag med att gå igenom högen med frågor och svar som kommit in och sedan drar alla möten i gång. De två dagarna då jag inte är i TV-huset börjar jag lite lugnare, vid åttatiden tar jag en kaffekopp och går igenom mejlen och framåt kl 10 har jag oftast den första besiktningen för dagen.

Vad hoppas du kunna bidra med i arbetsgruppen för STVF?

Mina främsta bidrag kommer nog bli på utbildningssidan. Jag har ju erfarenheter från både beställar-, entreprenörs- och konsultrollen som jag tror kan komma till nytta när vi fortsätter att utveckla kurserna och tentamina. Min plan är också att gå ner i arbetstid till nästa sommar och då kommer jag kunna avlasta övriga i gruppen ännu mer. Vi är ju inte så många som kommer från fastighetssidan så där hoppas jag kunna bidra mer framöver.

Vad ligger på bordet just nu?

I arbetsgruppen har vi stort fokus på Teknikträffen nu, med att få ihop ett färdigt program som vi kan presentera inom kort. Det är väldigt kul att intresset för Teknikträffen ökar år från år och i år har vi ett väldigt spännande och omfattande program. Även utställningsdelen blir större i år vilket är kul.

Vilka är STVF’s viktigaste uppgifter framöver?

Från mitt perspektiv är utbildningsverksamheten den absolut viktigaste. Jag vet från mitt arbete som besiktningsman av ledningar hur beroende man är av en bra rörinspektör för att kunna utföra en besiktning. Det är ju det enda verktyget som beställare har för att kunna kontrollera kvaliteten på utförda arbeten, att man fått det man beställt. Andra delar som el eller VVS installationer kan man se och följa arbetet och verifiera att man följt bygghandlingar genom besiktning på plats, inuti ledningar måste man förlita sig på kameran och en duktig rörinspektör.

Framöver ser jag möjligheter till bredare utbildningsinsatser genom exempelvis webinarier, det är ett bra sätt att komma närmare medlemmarna.

 

 

Ylva Sjönell