De fem mest lästa artiklarna i februari

Publicerad: 9 mars, 2023

En världspremiär för ett helt styren- och bisfenolfritt foder fångade flest läsare under februari, men även en rapport från en välbesökt kurs i NoDig-teknik var av stort intresse. Intresset av en ökad samverkan inom branschen blev tydligt då en artikel på det temat var en av de mest lästa förra månaden. Även en intervju om att det pratas mer än ageras om grön teknik ville många läsa liksom informationen om att SSTT's NoDig-konferens 2023 bytt dagar till 29-30 november.

 

2021 presenterade Inpipe Sweden AB det första flexibla fodret som varken innehåller styren eller Bisfenol. Det är dessutom delvis tillverkat från bioavfall vilket minskar användningen av petroleumprodukter och därmed ger en mindre klimatpåverkan. Nyligen installerades ett sådant foder vid renovering av självfallsledningar i Göteborgs kommun.

Noen av deltakerne på NoDig-kurset kom med ønsket om å pusse opp gammel kunnskap, noen med ønske om å lære mye nytt, og andre igjen fordi de ønsker om å starte innen fagfeltet. Blant deltakerne var utførende, prosjekterende og byggeledere. Fire av kursdeltakerne kom reisende fra Island. 
– Frem til nå har vi drevet med graving. Nå skal vi lære noe nytt! sa en av deltakerne da han presenterte seg selv ved starten av SSTTs intro-kurs i NoDig i Sandvika i februar. 

Samverkan inom branschföreningar är avgörande för att en bransch ska utvecklas framåt. Inom schaktfri teknik är det SSTT som samlar branschen och arbetsgrupperna behöver så många olika perspektiv som möjligt för att kunna agera kraftfullt. Just nu behövs fler representanter för ledningsnätsägare i den svenska arbetsgruppen.

NoDig-konferansen 2023 gjennomføres i Drammen dagene 29. og 30. november. Arrangementet er flyttet til disse dagene på grunn av en ny stor VA-messe i Sverige. SSTTs NoDig-konferanse 2023 arrangeres på Quality Hotel River Station. Det ligger sentralt, midt i sentrum av Drammen, rett ved togstasjonen. Derfra er det direkte adkomst fra Oslo Lufthavn Gardermoen med Flytoget.

– Det har vært for mye svada i miljøkrav. Generelle krav om å være "grønn" og så videre. Men så koker det ned til at betalingsviljen ikke følger med. Sånn kan vi ikke ha det, om vi skal fortsette å snakke om grønt skifte og miljøregnskap, mener Christen Ræstad. Nestoren etterlyser evnen og viljen til å se på helheten.

Ylva Sjönell