Framgångsrikt ledningsbygge i Ängelholms ökända lera

Publicerad: 26 januari, 2022

Bild: Styrud

Bild: Styrud

”Rören sitter fast och det har blivit en bula på vägen…” – Inget drömscenario för ledningsbyggande, precis. Leran i området är ökänd och mycket speciell – här har vi kämpat förut med såväl frustration som framgång.

NCC NoDig har entreprenaden att utföra ledningsbygge för elnät åt Öresundskraft under E6 vid Ängelholm och Styrud fick förtroendet att bidra i ett par särdeles motsträviga ledningssträckor. I gott samarbete med NCC har vi tillsammans bemästrat traktens ökända lera och 2 stycken drygt 300 m långa borrningar har genomförts för skyddsrör, där totalt 7 ledningar ska få plats; 3 st 160 mm i det ena resp. 1 st 160 + 3 st 12

Styrud har verkat i trakten vid ett flertal tillfällen, i projekt som drabbats av både små och riktigt stora problem orsakade av markens beskaffenhet. Leran sväller gärna i kontakt med vatten under borrningen och bildar gärna stora klumpar i borrhålet. Detta bidrar till att rören inte kan installeras på rätt sätt.

Senast under våren och sommaren -21 genomförde Styrud ett par stora projekt på Bjärehalvön och i Ängelholm med samma besvärliga lera som nu under E6 i Ängelholm och stod inför ett antal borrningar där det var helt nödvändigt att hitta konstruktiva lösningar för att få ledningarna på plats. Gustav Hjerpe var Styruds projektledare i både Båstad och Ängelholm och han berättar att man utöver intern expertis, även tog hjälp av olika externa specialister, som geotekniker och muddingenjörer.

–       Genom att tillsammans med några av de bästa på sina respektive områden bryta ned problemet, vad det egentligen beror på och hur vi löser det, lyckades vi till slut hitta en lösning som fungerade väldigt bra. Vår kunskap tillsammans med våra fantastiska borrtekniker och beställare besegrade leran och alla rören kom på plats. Det var inte enkelt alla gånger, men det gick till slut. Stor eloge till alla inblandade, säger Gustav.

För projektet under E6 i Ängelholm insåg man att utmaningarna skulle vara likartade dem man stött på vid det tidigare projektet i området, men det var inte samma borrteam eller projektledare som stod på startlinjen den här gången. Ärmar kavlades upp, pannor lades i djupa veck och inför byggstart hölls interna möten med de som tidigare lyckats hantera leran.

På inbjudan till Styruds uppskattade seminarier (pre Corona!) brukar det stå att ”Kunskap är något som blir större, ju mer man delar den” och så är det ju.

Borrteknikerna från Ängelholm och Båstad delade med sig av sina erfarenheter till sina kollegor och Oscar Edh-Welinder, projektledare för projektet under E6 i Ängelholm, samordnade teknikmöten internt för att dra nytta av det vi lärt oss i de tidigare projekten.

Kunskapsöverföringen har fungerat perfekt och nu är det redan mer än dubbelt så många som kan knepen för lyckat ledningsbygge i Skåne. Med de noggranna förberedelserna och genom att använda de metoder man tidigare praktiserat på Bjärehalvön och i Ängelholm, utförde teamet med en AT60 borrigg 2 stycken styrda borrningar på vardera 300 meter på 1,5 vecka i Ängelholm!

–       Det var ju riktigt roligt att kollegorna som haft projekt med stora problem i trakten innan, till sist hittade ett sätt som funkade jättebra. Kul med ett så konkret samarbete och att vi fick sådan bra utdelning på kunskapen vi tagit till oss, konstaterar en mycket nöjd Oscar, efter väl förrättat värv och passar på att lägga till:

–       Jag vill verkligen passa på att tacka alla inblandade, både beställare och kollegor, för ett fantastiskt bra samarbete och superproffsigt jobb!

Slutligen kan vi avslöja att hemligheten med framgångsrik ledningsbyggnad i svåra geotekniska förhållanden inte alltid är större maskin och mer kraft.

Fakta om projektet

Plats:
Ängelholm
Beställare:
NCC No Dig
Applikationer:
El , Fiber & tele
Metod:
Styrd borrning
Längd:
2 x 300 meter
Dimension:
3x160 mm resp. 3x125 + 1x160 mm

Styrud