Rent vatten och biobränsle varje dag

Publicerad: 20 februari, 2020

Pär Dalhielm. Foto Svenskt Vatten

Pär Dalhielm. Foto Svenskt Vatten

Svenskt Vattens VD, Pär Dalhielm, är en av fyra nominerade till nyinstiftade VA-priset. Priset delas ut av branschinitiativet VA-Fakta, som vill öka samhällets kunskaper om vatten och avlopp.

Bakom initiativet står Svenska Rörgrossistföreningen, VVS-Fabrikanternas Råd och Maskinentreprenörerna. Priset delas ut 22 mars på internationella vattendagen.

– En sak jag hört ofta i branschen är att vi är som bäst när vi inte märks, för det är då allting funkar. För mig är det tvärtom. Vi skapar massor av samhällsnytta varje dag – rent vatten och biobränsle. Det är klart att vi ska berätta om det, och om den stora strukturomvandling av hela VA-området som vi är mitt uppe i. Därför känns det roligt att bli nominerad med motiveringen att jag bidragit till just det – berätta om vad vi gör, säger Pär Dalheilm till VVS-Forum.

Han har spridit kunskap om hur Agenda 2030 är kopplat till VA-frågor.

– Bra vatten och avlopp är avgörande för flera av de globala målen. Utan detta blir det ingen fungerande vård eller skola i många länder. Även i Sverige är VA en rättighetsfråga. Klarar vi vattenförsörjning till samma kvalitet och kvantitet i hela landet? Är det okej att taxan kan vara flera gånger högre i en kommun än i en annan?

Övriga nominerade till VA-priset är Borgholm Energi, Mälarenergi och barnboken Frans och Fias vattenäventyr, samt projektet Circular Water Challenge.

Jan Bjerkesjö