Spektakulärt schaktfritt projekt i Uppsala
Publicerad: 14 mars, 2025

Bild: Rikard Carlstedt
Boende i Uppsala blev lite förvånade i början på februari då plötsligt stora svartblåa avloppsrör dök upp i stadsvyn, en del trodde det var stora konstverk. Det visade sig vara en del av ett större projekt som Uppsala Vatten och Avfall driver där de genom infodring med flexibla foder förnyar över 100 år gamla avloppsrör som löper längs med Fyrisån.
Projektledare på Uppsala Vatten och Avfall för projektet är Lars Fälth och han konstaterar att schaktning aldrig var något alternativ.
- Skälen till att vi valde en schaktfri metod handlar mycket om besparingar av resurser och miljö, men även att schaktning skulle riskera att skada rotsystemen på alla stora träd, lindar och kastanjer, som står längs med ån, förklarar han.
I stället för ett projekt som skulle pågått under flera år om de valt schaktning tar nu projektets genomförande knappt två månader.
- Den valda metoden för att förnya ledningarna innebär även att samhällslivet inte påverkas nämnvärt, trafiken och verksamheter kan fortgå normalt under hela projektet. Det enda som syns är de stora avloppsledningar som ligger ovan mark, och ibland dras som portaler över broar och annat, i vilka avloppsvattnet rinner under tiden som ordinarie ledningar renoveras, berättar Lars Fälth.
Det är stora ledningar som renoveras och förnyas, med en diameter på runt en meter. Totalt är det ca 2000 meter ledningar som förnyas under detta projekt.
Schaktfritt alltid förstahandsval
På Uppsala Vatten Avfallhar de som strategi att alltid titta på schaktfria metoder i första hand vid renovering och förnyelse av ledningsnätet.
- Då sådana metoder ger så stora besparingar, både ekonomiska och miljömässiga, samtidigt som påverkan på kringliggande samhället minimeras väljs de alltid där det går. Det är inte bara flexibla foder vi använder utan även andra metoder som exempelvis rörspräckning och sliplining. Det är funktionen som styr vilken metod som används. Man behöver också jobba strategiskt med att förnya ledningsnätet så man i god tid kan välja vilken metod som passar bäst, berättar Rikard Carlstedt, projektägare för förnyelseprojekt på Uppsala Vatten och Avfall.
För att kunna jobba effektivt med schaktfria metoder har de under åren byggt upp kunskaperna internt om olika metoder och skaffat sig tillräcklig kompetens för att kunna vara bra beställare.
- Vi har jobbat strukturerat med omvärldsanalys där vi både läst om andra projekt och besökt arbetsplatser som använder olika schaktfria metoder. Vi har även varit noga med att följa upp våra egna projekt där schaktfria metoder har använts för att samla erfarenheter från dem.
Skyndat på projektet
Rikard Carlstedt har deltagit under hela utrednings-,projekterings- och genomförandefasen av projektet längs Fyrisån och berättar att de skyndat på lite med att renovera ledningarna där.
- Det pågår flera parallella projekt i Uppsala som vi behöver anpassa oss till. Ett av dem är bygget av spårvägen som pågår och som innebär att det blir stora arbetsområden som påverkar staden samt attvi på Uppsala Vatten behöver flytta ledningar som ligger där spårvagnsrälsen ska dras. Innan det arbetet påbörjas ville vi vara klara med ledningarna längs med Fyrisån.
Ett av skälen till att de skyndat på projektet är att vid användning av infodring med flexibla foder som metod vid förnyelse av ledningar behöver de gamla ledningarna vara i hyfsat skick.
- Ledningarna längs med Fyrisån är över 100 år gamla och har börjat bli slitna på sina håll. Vi ville därför inte riskera att de skulle bli i för dåligt skick för att kunna använda flexibla foder. Hade vi väntat in att spårvägen byggts klart innan vi påbörjade renoveringen av ledningarna längs med ån hade risken ökat för att vi tvingats till schaktning, något vi verkligen ville undvika.
Använder samverkansentreprenad för första gången
Intresset är stort hos andra VA-organisationer för projektet längs med Fyrisån, vissa har även besökt arbetsplatsen och talat med projektledningen.
- De är intresserade både av själva metoden, infodring med flexibla foder, och det arbetssätt vi har valt för projektet. Då det är så komplext projekt så har vi använt samverkan som arbetsform, berättar Rikard Carlstedt.
De upphandlade i ett första steg Prolog som samverkansledare och därefter Aarsleff som entreprenör för infodringen med flexibla foder och tillsammans med dem planerade de sedan de andra delarna som exempelvis förbipumpning.
- Att ha med entreprenören direkt vid bordet under planeringen har var väldigt värdefullt. Det var första gången vi använder samverkan och det har verkligen fungerat bra. Mycket också tack vare Prolog som har väglett oss i arbetsformen.
Projektet snart färdigt
Infodringen med flexibla foder längs med Fyrisån väntas vara avslutad i början på april och då kommer alla svartblåa avloppsrör tas bort från Uppsalas gator.
- Då kommer vi ha fått förnyade ledningar som kan hålla i ytterligare 100 år utan att ha behövt gräva upp längs med kajerna. Det känns väldigt bra att vi har kunnat genomföra förnyelsen utan att verksamheter och boende längs med Fyrisån har blivit störda i någon större utsträckning och träden kan fortsätta att må bra, avslutar Lars Fälth.

Bild: Rikard Carlstedt