Upphandling av projekteringsanvisningar klar
Publicerad: 10 juli, 2025

Den första projekteringsanvisningen från SSTT beskriver styrd borrning
Då schaktfria metoder efterfrågas alltmer ökar också behovet av information om de metoderna, hur de utförs och vilka kvalitetskrav man kan ställa. Ett av de viktigaste verktygen som SSTT erbjuder sina medlemmar är projekteringsanvisningar och nu har ett avtal skrivits med konsultfirman Schaktfria gruppen som ska ta fram 7 nya projekteringsanvisningar.
Projekteringsanvisningar är evidensbaserade dokument som skapar trygghet för beställare av VA-arbeten vid upphandling av schaktfria metoder. Syftet är att alla som är intresserade kan få stöd och hjälp i sina ambitioner att använda schaktfria metoder.
- Då det är ett så viktigt stöd för en ökad användning av schaktfria metoder vill vi snabba på framtagningen av nya projekteringsanvisningar. Hittills har vi jobbat fram dem själva inom SSTT, vid sidan av våra ordinarie jobb. Av naturliga skäl tar det lite tid att få fram så pass komplexa dokument under sådana förutsättningar. Därför har vi nu beslutat att lägga ut själva jobbet med att ta fram nya projekteringsanvisningar. Arbetet kommer kontinuerligt att granskas av den norska och svenska arbetsgruppen inom SSTT, förklarar Tomas Helenius.
Under våren gick en förfrågan ut där intresserade kunde inkomma med offerter för att ta fram nya anvisningar och SSTT har nu valt att gå vidare med offerten från Schaktfria gruppen.
- Deras upplägg känns mycket bra och det är skönt att vi nu kan få fram ett antal nya projekteringsanvisningar. De är vårt tyngsta verktyg som ledningsnätsägare kan luta sig mot vid upphandling av schaktfria metoder, med hjälp av anvisningarna kan de känna sig trygga med att kvalitetsnivån blir hög på det utförda arbetet, fortsätter Tomas Helenius.
7 nya projekteringsanvisningar tas fram
Det är SSTT’s styrelse som kommer vara projektansvariga och avtal har nu skrivits med företaget Schaktfria gruppen gällande hjälp med framtagande av 7 nya projekteringsanvisningar under de kommande åren. Metoderna som avses är:
- Flexibla foder
- Brunnsrenovering
- Rörspräckning
- Hammarborrning
- Formpassade rör
- Augerborrning
- Rörtryckning
Runt årsskiftet 2025/2026 kommer projekteringsanvisningar för Flexibelt foder och Brunnsrenovering, resterande metoder under år 2026.
Lång erfarenhet av schaktfria metoder inom VA
Schaktfria gruppen startades 2023 av ett par specialister inom schaktfria metoder. Arbetet med SSTT’s projekteringsanvisningar kommer att utföras av David Jacobsson och Rikard Carlstedt. David Jacobsson har under många år varit aktiv medlem inom SSTT, med engagemang inom både styrelse och arbetsgrupper.
- Med den bakgrunden har jag en stor förståelse för vikten av det kommande materialet. Vi kommer följa mallen från tidigare projekteringsanvisningar och lägga upp arbetet därefter. Syftet med sådana anvisningar är att ta bort rädslan för det schaktfria och öka möjligheterna att sådana metoder blir rätt utförda. Jag ser dem som en guide för att undvika att göra ”de enkla” misstagen som lätt kan undvikas om man har en kvalificerad vägledning.
David Jacobsson har arbetat med schaktfria tekniker i över 25 år, som projektör, beställare, aktiv i SSTT och nu som specialistkonsult. På Schaktfria gruppen arbetar han med hela bredden av schaktfria metoder, både inom ledningsbyggnad och ledningsrenovering. Utöver detta håller han föreläsningar samt utbildningar och kurser om schaktfria tekniker.
Den som kommer vara huvudförfattare av projekteringsanvisningarna är Rikard Carlstedt. Han har 15 års branscherfarenhet som projektör och uppdragsansvarig inom VA och geoteknik samt som specialistkonsult inom schaktfritt ledingsbyggande. Han började nyligen på Schaktfria gruppen och kom då från en beställarroll på Uppsala Vatten som projektägare för bolagets portfölj med reinvesteringsprojekt.
Kommer bygga på den senaste tekniken
Att jobba med framtagning av nya projekteringsanvisningar ser de på Schaktfria gruppen som en investering även i sitt eget kunnande.
- Då anvisningarna kommer innehålla den senaste tekniken kommer vi ta reda på allt nytt som sker inom de olika metoderna. Vi har redan kontakt med olika aktörer, både inom och utanför Sverige, för att se till att vi blir uppdaterade inom de olika områdena. Vi ser verkligen fram mot att sätta i gång med arbetet efter semestrarna, avslutar David Jacobsson.