Full fart i Almedalen
Publicerad: 14 juli, 2025

Bild: Region Gotland
Den arena som lockar flest besökare under året är utan tvekan Almedalsveckan. En av de stora fördelarna där är att svenska politiker på alla nivåer faktiskt är på plats och deltar aktivt i de flesta diskussioner. SSTT’s ordförande Tomas Helenius deltog under ett par dagar och konstaterar bland annat att säkerhetsaspekterna i år övertrumfade förra årets stora tema som var AI.
På senare år har vattenfrågorna tagit allt större plats och så även i år. Olika aktörer som Svenskt Vatten, Vatten 2025, Svenskt Näringsliv och Vattenindustrin arrangerade seminarier på teman som berör VA.
Visar på fördelarna med schaktfria metoder
Tomas Helenius har under de senaste åren envist lyft problemen med hur underhållet av VA-infrastrukturen har skötts under många år och pekat på det stora investeringsbehovet som finns. Han visar också vilken stor nytta schaktfria metoder kan göra för att kunna åtgärda underhållsskulden både snabbare och billigare. I Almedalen deltog han inte aktivt i några seminarier men hade informella möten med olika aktörer.
- Jag träffade bland annat representanter för konsultföretaget Plan B som jobbar med olika samhällsbyggnadsprojekt. De har tagit fram rapporter som visar på vikten av en effektiv tillgångsförvaltning av exempelvis VA-infrastrukturen. Det var ett väldigt intressant och lärorikt samtal.
Stort fokus på säkerhetsfrågor
Efter att ha lyssnat på seminarier och träffat olika aktörer konstaterar Tomas Helenius att årets Almedalsvecka var lika fullspäckad som vanligt, både med seminarier och deltagare.
- Den stora skillnaden jag noterade efter mina dagar där handlade om vilket huvudfokus man kunde märka av. Förra året handlade väldigt mycket av diskussionerna, både på och utanför seminarierna, om AI. AI förväntades lösa de flesta problem, exempelvis bristande resurser inom VA där AI kan bidra med analyser av all insamlade data. Men i år var AI inte en lika påtaglig del av diskussionerna, i stället fokuserades väldigt mycket på olika säkerhetsfrågor.
Från klimat till cybersäkerhet
Det handlade om säkerhet utifrån allt från ett eventuellt krig till klimat- och cyberperspektiv. När det gäller cybersäkerhet togs framför allt det nya NIS2-direktivet inom EU upp.
- Det direktivet kommer styra vårt arbete framöver, inte minst inom VA. Vi har ju många ledningar under mark där vi utför många olika mätningar och samlar in data som sedan analyseras. Sådan information vill och får vi inte sprida, därför blir frågor om cybersäkerhet extra påtagliga för ledningsnätsägare, konstaterar Tomas Helenius.
När det gäller säkerhet inom klimatområdet måste kommuner ta höjd för kommande skyfall, det kommer komma ”100-års-regn” betydligt oftare framöver.
- I Sverige har man redan beslutat att vi ska klara av ”30-års-regn” i tätområden som en lägsta nivå, vilket innebär krav på ledningar med stora dimensioner, större dammar etc. Där är svenska kommuner och VA-organisationer inte idag kan man konstatera, det kommer krävas ett stort jobb framöver för att nå dit.
Att man diskuterar säkerhet kopplat till det värsta scenariot, att krig når även till Sverige, är en otäck verklighet som man dessvärre inte kan låta bli att ta upp.
- I ett sådant värsta scenario måste vi kunna säkra vår kritiska infrastruktur så att medborgarna kan fortsätta att exempelvis få rent vatten, att det och andra livsviktiga samhällsfunktioner ska kunna fungera även i allvarliga krissituationer.
Några axplock från VA-seminarier i Almedalen
Rapport från Svenskt Näringsliv om vikten av VA
På plats i Almedalen fanns även Svenskt Näringsliv som på ett välbesökt seminarium presenterade en helt ny rapport ”Ett robust VA-system för ett konkurrenskraftigt näringsliv”. I rapporten konstateras att näringslivet har ett tydligt behov av ett robust, förutsägbart och effektivt VA-system – både för att säkra den dagliga driften och för att möjliggöra nyetableringar och expansion. Rätt hanterat kan det växande investeringsbehovet bli en drivkraft för innovation, hållbarhet och tillväxt. Men det kräver politisk handlingskraft, långsiktigt ansvarstagande och reformer för att undanröja de hinder som hittills bidragit till att förvärra situationen. För att vända utvecklingen krävs reformer på flera nivåer. Ekonomiska regelverk måste ändras för att ge kommuner förutsättningar att investera. Kompetensförsörjningen måste prioriteras, både tekniskt och strategiskt, inom kommuner, myndigheter och närliggande sektorer.
Svenskt Vattens seminarium med tema ”Vem bryr sig om vattnet?”
Svenskt Vatten hade ett seminarium på temat ”Vem bryr sig om vattnet?” där de konstaterade att vattnet är vårt viktigaste livsmedel men ingen tar ansvar för helheten. Trots att tillgången till rent vatten är avgörande i både vardag och kris saknas ett tydligt nationellt ansvar för vattenförsörjningen. De tog bland annat upp Riksrevisionens rapport ”Tillgången till kommunalt vatten och avlopp – statens insatser för allmänna vattentjänster” som visar på bristerna. Det finns andra utredningar och rapporter som pekar åt samma håll – men det politiska intresset är svalt. Seniorstrateg Erik Karlsson från Svenskt Vatten presenterade investeringsbehoven och de utredningar som ligger på regeringens bord samt Riksrevisionens granskning. Robert Hansson, vd på Vakin pratade om VA-branschens största utmaningar.