Stefan Indahl – en pionjär som nu blivit hedersmedlem

Publicerad: 25 augusti, 2024

Stefan Indahl är van att ha många bollar i luften. Bild: privat

Stefan Indahl är van att ha många bollar i luften. Bild: privat

På SSTT’s Årsmöte i maj valdes Stefan Indahl till hedersmedlem i SSTT. Motiveringen var att han var med och startade både SSTT och STVF samt att han genom skapande av utbildningar och manualer för teknikområdet, samt kurser och seminarier, bidragit till att sprida budskapet om fördelarna med schaktfri teknik.

Han är både mycket stolt och hedrad av att ha blivit vald till Hedersmedlem.

-          Jag vill tacka alla som jag har jobbat med under åren och säga hur glad jag är över utnämnandet. Att få bli del av den lilla gruppen otroligt duktiga personer som blivit hedersmedlemmar hittills är en stor ära, konstaterar Stefan Indahl.

Han satt själv med i rummet 1989 där man hade träffats för att bilda SSTT. Anledningen till att man startade föreningen var att schaktfri teknik hade börjat komma på tapeten, mycket influerat från England där man var tidiga med att börja nyttja den nya tekniken.

-          Även Danmark och Norge hade kommit i gång och låg före Sverige i användningen av schaktfritt. Vi såg en stor potential i tekniken för att kunna ta tag i de stora renoveringsbehoven som ledningsnäten hade redan då och insåg att det behövdes en gemensam organisation som kunder driva tekniken vidare.

Drivande inom STVF

Stefan Indahl jobbade vid det tillfället på Skanska där de bland annat hade specialiserat sig på inspektion av ledningar.

-          Jag såg då ett behov av att starta en undergrupp till SSTT som bara fokuserade på rörinspektioner och så bildade vi STVF.

Han blev själv den första ordföranden för STVF och tillsammans i gruppen jobbade de hårt med att utveckla utbildningar, manualer och handböcker för att sprida kunskaperna om rörinspektioner. Stefan Indahl var också medlem i SSTT’s svenska arbetsgrupp ända fram till 2021.

Att han började jobba inom rörinspektioner på Skanska skedde mer av en slump. Han hade på sin tidigare arbetsplats jobbat med betongkonstruktioner och trodde att han skulle fortsätta med det på Skanska.

-          Men på min första arbetsdag bad de mig ta hand om en TV-buss. I den bussen lärde jag känna två kollegor som faktiskt fortfarande är mina kollegor, även om vi nu jobbar på Aarsleff.

Teknikutveckling en stark drivkraft

Tekniken för rörinspektioner har utvecklats väldigt mycket sedan dess och fortsätter att utvecklas än idag.

-          Från början var det en vanlig filmkamera som åkte genom röret och filmade, först efteråt kunde man se om resultatet var tillräckligt bra eller inte. Idag ser tekniken väldigt annorlunda ut. Jag var själv med och utvecklade en ny teknik för lutningsmätning, något som var väsentligt för att kunna göra efterkontroller av nyinstallationer bland annat. Mycket ny teknik har kommit och gått sedan dess, företag från norr till söder har givit sig in i branschen och teknikutveckling har varit en av de starka drivkrafterna.

Började på Aarsleff

Efter några år på Skanska började han på ett nybildat bolag, Baltic Pipe, som Skanska hade startat tillsammans med Aarsleff i Danmark och som skulle ha verksamhet runt Östersjön.

-          Men Skanska klev snart av det gemensamma bolaget och då fick vi anställda välja om vi vill gå tillbaka till Skanska eller stanna på det nya bolaget. Vi var sex medarbetare som valde att stanna kvar i det som då blev ett svenskt dotterbolag till Aarsleff. Från början hette vi Aarsleff Rörteknik men senare blev det Aarsleff Pipe Technologies.

Efter att Stefan Indahl haft olika positioner där, bland annat marknadschef, blev han 2010 VD för det svenska dotterbolaget och blev kvar som det fram till 2023 då han övergick till att vara Senior Advisor.

-          Idag är de 140 anställda, så jag var med på hela resan från 6 medarbetare till 140. Det har varit en otroligt spännande resa. Jag har lärt mig massor och fått möjlighet att delta i många intressanta samarbeten med kollegor från Byggföretagen, Vattenindustrin och LTU och i forskningsprogrammet DRIZZLE för att nämna några.

Han har nu gått i pension från mångåriga yrkeskarriärer inom VA och han vill gärna sända sitt tack till alla underbara människor han har mött under sina år i VA-branschen.

Hockey har alltid varit ett stort intresse

Vid sidan av sitt jobb har han alltid varit engagerad inom ishockey. Först som aktiv spelare och sedan som tränare. Han började spela i Östersund och senare i både Göteborg och Stockholm.

-          Men när jag blev VD var jag tvungen att trappa ner mitt engagemang i hockeyn, men fortsatte att följa med i utvecklingen.

Som Senior Advisor har Stefan Indahl betydligt mer tid för fritidsaktiviteter vilket bland annat innebär att han får möjlighet att följa hockeyn på närmare håll igen. Utöver det finns även andra trevliga saker att ägna sig åt.

-          Jag är bland annat med i en grupp med ca 10 personer som liksom jag själv nyligen gått i pension. Vi spelar golf, träffas och äter gott och har väldigt roligt tillsammans. Jag vill bara nämna det om det finns andra som är på väg mot pensionering, det är bara att ansluta sig, avslutar han med ett leende.

 

 

Ylva Sjönell