Nya kurstillfällen auktoriserad spoltekniker

Publicerad: 24 juni, 2024

Efter den mycket uppskattade och efterlängtade första kursen och tentamen till auktoriserad spoltekniker, som gavs i maj, planeras nu för ytterligare två kurstillfällen under hösten. Kurserna blandar teori och praktik och syftet är att skapa en jämn och hög kvalitetsnivå på spoltjänster runt om i landet.

Det första kurstillfället till hösten blir redan den 3-5 september och sista anmälningsdag är den 4 augusti. Senare under hösten kommer det även att bli en kurs under november, exakt datum kommer meddelas efter sommaren då det också blir möjligt att boka in sig på den kursen.

Den första kursen i maj hade tio deltagare som alla klarade tentamen och nu är auktoriserade spoltekniker, tentamen har både teoretiska och praktiska inslag,. Att utbildningarna nu finns tillgängliga ger ett stort lyft till branschen och höjer statusen för spoltekniker. Samtidigt får beställare av tjänsten ökade möjligheter att ställa krav om behörigheten vid beställningar i takt med att allt fler spoltekniker blir auktoriserade.

Huvudlärare på kursen blir även till hösten Lennart Broo som har över 30 års erfarenheter inom spolbilsbranschen. Enligt honom är det positivt för både beställare och utförare att branschen nu tar steget och inför en riktig auktorisation. Det finns mycket man behöver ha koll på för att bli en bra spolbilsförare, exempelvis vilka munstycken som är mest effektiva i olika situationer. Dessutom behöver man känna till vilka faror som finns och vara medveten om säkerhetsaspekterna av jobbet så det inte går fel.

Höstens kurstillfällen kommer att arrangeras i en lokal på Welcome hotell i Barkarby och de praktiska övningarna kommer ske hos Vretmaskin i Järfälla. Transporter däremellan ingår naturligtvis i kursavgiften.

Anmälan till kursen den 3-5 september kan göras på https://invitepeople.com/events/fcad0289ad där även boende på ovan nämnda hotell kan bokas. I väntan på att SPOLs hemsida byggs klart finns även information på https://www.stvf.se/spol/

 

Ylva Sjönell