Nu är hon auktoriserad spoltekniker

Publicerad: 26 maj, 2024

I mitten av maj gick den första utbildningen någonsin till auktoriserad spoltekniker av stapeln, med efterföljande examen. Alla deltagare i den första utbildningen klarade proven vilket innebär att branschen nu har sina första tio auktoriserade spoltekniker. En av dem är Caroline Östmark som jobbar på Terra AB.

Hon är även sedan tidigare auktoriserad rörinspektör och tycker det är en självklarhet att utbilda sig om tillfälle finns.

-          Vi har saknat en utbildning till spoltekniker och blev glada när vi såg att man nu tagit fram en sådan. Det finns så många fördelar med en utbildning och auktorisation att vi inte ens tänkte tanken att inte gå den.

En kvalitetsstämpel

En av de största fördelarna som Caroline Östmark ser med utbildning och auktorisation är att det skapar en trovärdighet gentemot kunderna.

-          Många kunder uppskattar att man kan bevisa sin kunskap, att de kan lita på att det arbete vi utför blir rätt utfört med en hög och jämn kvalitet. Det är betydelsefullt inte minst vid upphandlingar och vid kontakter med nya kunder. Att det nu finns både utbildning och auktorisation som spoltekniker ger också en kvalitetsstämpel till hela branschen, ett riktigt lyft.

Bred utbildning

Själva utbildningen är hon mycket nöjd med. Den är bred och innehåller delar för arbeten i både i fastigheter och mark.

-          Jag lärde mig en hel del nytt. Då jag jobbar mest i fastighet så det kändes bra att även få kunskaper om arbetsprocesserna för spolning av ledningar i mark. Utbildningen innehåller både teori och praktik och jag uppskattade speciellt praktiken på fastighetssidan. Där använde kursledaren ett genomskinligt rör så att man hela tiden kunde följa dysans väg och se vad som hände vid olika steg i processen, klart intressant.

Bra ”att tänka på”-saker

Några delar av utbildningen som hon tyckte var extra nyttiga var arbetsmiljöavsnittet och även juridikdelen.

-          Sådana frågor är ju ingenting man sysslar med i det vardagliga jobbet, även om arbetsmiljön ju finns med oss hela tiden, så att få ett samlat grepp på de frågorna var väldigt nyttigt känner jag. Jag fick med mig en hel del bra ”att tänka på”-saker som jag ska försöka följa.

De som ansvarar för utbildningen är SPOL-gruppen inom SSTT och de var väldigt nöjda när de lyckades värva Lennart Broo som huvudlärare på utbildningen.

-          Det förstår jag, han var verkligen väldigt bra. En både glad och trevlig person som har massor av erfarenhet. Han verkar ha gjort det mesta inom branschen under alla år han varit verksam, konstaterar Caroline Östmark.

Ger nya nätverk

Att gå en utbildning ger inte bara nya kunskaper och bevis på kompetens, det finns även en hel del andra fördelar.

-          Att få möjlighet att under ett par dagar träffa andra i branschen och diskutera gemensamma frågor är väldigt stimulerande. Det skapar även nya nätverk som jag kommer ha stor nytta av framöver.

 

 

 

 

Ylva Sjönell