Lyckat ledningsbygge i rullstensås

Publicerad: 7 mars, 2023

Bild: Styrud

Bild: Styrud

Ledningsbygge mitt i en stadskärna ger i allmänhet alldeles tillräckligt med utmaningar i sig, i form av platsbrist och ömtålig omgivning bara för att nämna något. Lägger man till att ledningssträckan går genom en rullstensås, har man en kombination som kan ge nya gråa hårstrån till samtliga inblandade.

På uppdrag av Samhällsbyggnad Bergslagen har Styrud anlagt en 130 meter lång självfallsledning för dagvatten mitt i centrala Lindesberg, ett projekt som kom med ganska många spännande moment och utmaningar. Ont om plats för etableringen på Skolgatan var bara en av dessa. Ledningssträckan utgörs av rullstensås, som är ett mycket besvärligt material att borra i eftersom det är nästan omöjligt att få ett beständigt hål, och för en självfallsledning ställs det av naturliga skäl höga krav på precisionen.

Styrd borrning med rullborrkrona (SBR/AT) är metoden som valdes för projektet. Pilotborrning AT och första upprymning genomfördes med en AT60. En svår uppgift för borrpersonalen att lösa, då materialet hela tiden rasar in i pilothålet. Inför upprymning till slutlig dimension på Ø630 mm och hemdrag etablerades en större maskin, en PD45.

 

–      Det blev ett ganska svettigt hemdrag trots mellanrymningar och större maskin, konstaterar Styruds projektledare Emil Pettersson. Stundtals rörde det sig om dragkrafter på uppemot 40 ton och det var svårt att få undan lösborrat material då mycket av borrvätskan bara försvann ut i rullstensåsen.

Det här var en ganska stor ledning som skulle fram mitt i Lindesbergs stadskärna, ett projekt som tog två veckor att genomföra. Vad är framgångsfaktorn, när förutsättningarna kanske inte är helt ideala?

–      Vi har haft otroligt bra samarbete med beställaren, säger Emil. Det är väldigt viktigt för ett gott slutresultat. Det, tillsammans med våra väldigt skickliga yrkesarbetare är avgörande faktorer. Kul att det gick vägen!

Nyhet från Styrud