Digital Temadag om hållbarhet och plastledningar

Publicerad: 1 september, 2022

Bild: Kretslopp och vatten, Göteborgs kommun

Bild: Kretslopp och vatten, Göteborgs kommun

Den 11 oktober arrangerar Nordiska plaströrgruppen (NPG Sverige) och Kretslopp och Vatten en temadag för att diskutera hur den snabba utvecklingen av både biobaserade plaströr och återvinningssystem kan bidra till mer hållbara VA-installationer.

En av arrangörerna är Fredrik Johansson, specialist på Kretslopp och vatten, Göteborgs kommun, samt medlem av SSTT’s svenska arbetsgrupp, och han ser mycket fram mot att få höra från olika marknadsrepresentanter hur långt utvecklingen kommit och vilka nyheter som finns på marknaden.

-        På Kretslopp och vatten kommer vi under nästa år att revidera vilka krav vi ställer i upphandlingar och inför det är det intressant att veta vilka möjligheter som finns för att få ett mer hållbart ledningsnät.

På Temadagen kommer representanter från tillverkare, grossister och entreprenörer att presentera vad de kan leverera på temat hållbarhet och plastledningar. Även rörbranschens internationella hållbarhetsarbete med tex standardisering kommer att belysas.

-        Presentationerna kommer hållas utifrån ett brett perspektiv där deltagarna kommer få information om vilka olika alternativ som finns tillgängliga, vad sedan var och en väljer att ta till sig och arbeta vidare med beror på respektive VA-organisations egna förutsättningar.

Många frågor att diskutera

Bland de frågor Fredrik Johansson själv tar med sig till Temadagen finns hur dokumentationen görs.

-        Om vi exempelvis köper rör med högre hållbarhet så undrar jag lite över hur det kan dokumenteras i alla led, , hur kan leverantören säkerställa det. Annat jag funderar på är om det går att köpa PE-rör med hälften fossilfri råvara och hälften vanlig och vilka olika återvinningssätt som finns. Kort sagt det finns en hel del att diskutera på temadagen.

Avslutningsvis kommer en allmän diskussion hållas om framtiden och de utmaningar och möjligheter som finns.

 

Anmälan behövs

Temadagen kommer hållas tisdagen den 11 oktober 2022, mellan kl 10-14:30 med avbrott för lunch ca kl 12:30. Deltagandet är gratis, dock behövs en anmälan för att få länken till mötet och den görs på:

https://lnkd.in/eMH78aUz

 

Ylva Sjönell