Kort rapport från Kloakmesse i Danmark

Publicerad: 6 april, 2022

Foto: Peter Nyby

Foto: Peter Nyby

Peter Nyby, försäljningschef på Sweves, har till SSTT.se rapporterat lite kort om årets upplaga av Danmarks motsvarighet till VA-mässan, Kloakmesse. En av de lite mer spektakulära inslagen jämfört med den svenska VA-mässan är tävlingen DM i avlopp, en tävling på plats om vem som bygger en avloppsledning bäst och snabbast.

-        Den tävlingen gav upphov till mycket munterhet och skratt, men man imponerades också av deras stora hantverksskicklighet. En sådan tävling kanske man skulle tipsa VA-mässan om, säger Peter Nyby med ett leende.

Precis som på VA-mässan kände han på Kloakmesse av glädjen i att kunna träffas fysiskt igen på en mässa.

-        Monteruppläggen uppmuntrade besökarna att få känna och klämma på olika produkter och nyheter, något som de digitala möten som fått ersätta de fysiska under pandemin inte kunnat erbjuda.

Att mässan försenats två månaders på grund av Corona påverkade inte antalet besökare eller stämningen på den danska avloppsbranschens stora mässa i Fredericia.

-        Det var en mycket entusiastisk, glad och kamratlig stämning bland både utställare och besökare, så arrangörerna Messe C och Danske Kloakmester måste vara väldigt nöjda så här i efterhand, konstaterar han.

Klaokmesse hölls i en stor utställningshall på 10 000 kvm denna gång, istället för de två mindre som det varit tidigare, vilket enligt Peter Nyby blev en lyckad förändring. Det var drygt 160 montrar med allt från verktyg till grävmaskiner som besöktes av totalt 3 157 besökare, så det var rörelse överallt.

Generellt och traditionellt väljer de flesta tillverkare i VA branschen att presenteras sina senaste nyheter först och främst i samband med de stora internationella branschmässorna, närmast är det IFAT mässan i Tyskland i slutet av maj som står på tur, vilket är något att se fram emot. 

Kloakmesse bjöd på flera intressanta utställare med spännande utbud, några exempel är:

  • BLÜCHER har ökat sitt utbud rostfria avvattningssystem, vilket säkert bidrar till att hålla ned antalet råttor i ledningarna.
  • 3 Aktive var en bland flera leverantörer inom byggområdet som visade upp sitt utbud av vibrationsutrustningar, elverk, pumpar men förstås även inspektionskamerasystem från några av marknadens olika kameratillverkare.
  • C TV presenterade en stor bredd av både tyska och kinesiska kameraleverantörer
  • Rothenberger, Milwaukee, RIDGID visade upp en hel del av sina fina produktutbud med en hel del olika kamera alternativ med fokus på applikationer för rörmokare med flera. Här dominerar färgkombination rött och svart.   
  • Norcam visade många kameralösningar för både fastighet och mark av fabrikatet Minicam.   
  • IST visade stolt upp ett nytt fabrikat för den danska marknaden, RAUSCH heter fabrikatet och har lösningar för både fastighet och mark i upplösningsalternativ SD eller FULL HD.

Peter Nyby/Ylva Sjönell