Wow-känsla när WIN Water håller i scenprogrammet

Publicerad: 21 december, 2021

För oss handlar det om mindre teori och mer verkstad, säger Maria Sätherström Lantz, vd för innovationsplattformen WIN, där WIN Water ingår.

För oss handlar det om mindre teori och mer verkstad, säger Maria Sätherström Lantz, vd för innovationsplattformen WIN, där WIN Water ingår.

Brännheta ämnen och framtidsspaningar direkt från kristallkulan. WIN Water och VA-mässan sätter fokus på innovationer under mässans öppna scenprogram – förstärkt med ett innovationstorg där några av branschens mest innovativa företag ställer ut.

Utan innovationer blir det svårt för vattenbolagen i Sverige att upprätthålla sitt samhällskontrakt gentemot medborgarna. Men vad är det för innovationer som behövs i framtiden? Ja, det är den övergripande frågan när WIN Water håller i det öppna scenprogrammet under VA-mässan 2022.

  – Vi kommer att ta upp brännande heta ämnen för såväl i dag som för i morgon. WIN Water jobbar med innovativa bolag och kan därför ligga ett halvt steg före övriga i branschen, det gör att vi sitter inne med en rätt så bra kristallkula. Det vi ser omvandlar vi till visioner – eller nästan ambitioner – för framtiden. För oss handlar det om mindre teori och mer verkstad, säger Maria Sätherström Lantz, vd för innovationsplattformen WIN, där WIN Water ingår.

Och verkstad lär det bli på scenen. Du som besökare kan förvänta dig det absolut senaste från branschen, panelsamtal, debatter och korta presentationer från innovationsbolag. Moderatorer är Maria Sätherström Lantz och Ola Hansson från WIN Water, båda med lång erfarenhet och ett stort intresse av vattenförsörjningsfrågor.

  – Det är verkligen en förmån för oss på WIN Water att tillsammans med VA-mässan kunna sätta agendan för framtiden. Utan att säga för mycket om innehållet just nu, kan vi lova en blandad bukett av ämnen från en rad olika perspektiv, säger Maria Sätherström Lantz.

  Men det slutar inte där. Precis intill scenen hittar du ett innovationstorg med 10–15 medlemsföretag från WIN Water – från start ups till scale ups – som alla visar nya spännande lösningar inom ett brett spektrum av områden.

WIN Water grundades 2012 med målsättningen att påskynda innovationstakten inom vattenförsörjning genom att koppla samman akademin med marknaden. Framtidsinriktat och visionärt med affärsfokus är ledord som WIN Water alltid jobbar efter.

Något som kommer att synas i såväl scenprogrammet som på innovationstorget.

  – Innovationer är fullständigt nödvändigt för att Sverige inte ska halka efter resten av världen, därför måste VA-branschen bli ännu mer utvecklingsfokuserad. Det handlar om att kunna lösa samhällskontraktet även i framtiden genom att förbättra säkerheten och jobba mer resurseffektivt. För det är faktiskt så, om vi inte satsar på innovation, står vi inte ens stilla, då går vi bakåt, säger Maria Sätherström Lantz.

Samtidigt handlar det inte bara om innovationer. Det handlar även om ett nytt mindset, menar Maria Sätherström Lantz. Vi måste helt enkelt våga tänka annorlunda och ta frågor som cirkulärt vatten eller olika taxor beroende på vattenkvalitet på allvar.

Scenprogrammet på VA-mässan är en bra start för dig som vill ta det klivet.

  – Scenen och innovationstorget ska ge en Wow-känsla hos besökarna, få dem att känna vilka möjligheter och spännande lösningar det finns för just deras projekt. Men också att de ska börja fundera kring hur de jobbar i dag – då finns det samarbetspartner här som de kan kontakta för framtida affärer, säger Maria Sätherström Lantz.

Fotnot: VA-mässan arrangeras 29-31 mars 2022 på Elmia i Jönköping.

Läs mer

Elmiamässan pressmeddelande