De fem mest lästa artiklarna från november 2021

Publicerad: 1 december, 2021

Artikeln om Drammens NoDig-lösningar för förnyelse av infrastrukturen var en av de fem mest lästa under november. Foto Odd Borgestrand.

Artikeln om Drammens NoDig-lösningar för förnyelse av infrastrukturen var en av de fem mest lästa under november. Foto Odd Borgestrand.

Drammens NoDig-lösningar för förnyelse av infrastrukturen, NDS i avtal med Sinfra, Aarsleffs nya folder om brunnsrenovering, VA Tour Norge och SVU-rapport om tillgångsförvaltning - där har ni de fem mest lästa artiklarna under november månad. 

Är det någon av dessa du missat så klickar du bara på rubriken här nedan.

 

Drammen kommune har tatt i bruk store deler av verktøykassa for NoDig-løsninger i tillegg til konvensjonell graving når de nå skifter ut gamle hovedledninger for vann og avløp på Tangen i Drammen. Store deler av infrastrukturen under bakken i bydelen blir fornyet i dette prosjektet.

NDS, Nordic Drilling System, är ytterligare ett företag med schaktfria metoder som fått avtal med Sinfra. 

- Avtalet gäller nyförläggning med schaktfria metoder, som hammarborrning, styrd borrning, AT-borrning och jordraket, säger Anders Björklund, VD på NDS.

Aarsleff har nyligen sammanställt en folder för schaktfri brunnsrenovering - steg för steg. Schaktfri brunnsrenovering är en effektiv metod som gör att man inte behöver gräva upp och byta ut utslitna brunnar. En åtgärd tar dessutom oftast bara några timmar.

Til våren er det igjen tid for de ledende norske leverandørene av VA produkter til å komme ut i landet og presentere sine produkter på regionale messer. Etter en avbrutt messeturne i 2020 kommer nå VA og VVS produsentene VVP tilbake med nye messer i samme stil som tidligere, men med et nytt oppfrisket og gjennomtenkt konsept og et nytt navn.

Det ligger stora värden i anläggningstillgångar för vatten och avlopp som behöver vårdas för kommande generationer. Nödvändiga reinvesteringar och nya krav innebär ökade investeringsbehov, vilket kommer att kräva strategiska prioriteringar. Projektet har undersökt om den modell som kallas tillgångsförvaltning kan vara ett framgångsrikt arbetssätt. Slutsatsen är att metoden skulle vara till stor nytta för samtliga svenska VA-organisationer.

Jan Bjerkesjö