Schaktfritt renoverings- och ledningsbyggande online

Publicerad: 22 januari, 2021

Svenskt Vattens kurs om hur man använder schaktfria metoder för ett miljömässigt, ekonomiskt och tekniskt framgångsrikt projekt, i samarbete med SSTT, arrangeras 15-16 april + 22 april 2021, online. Under mellanveckan sker gruppövningar online. 

Kursen tar upp

  • Varför schaktfritt ledningsbyggande 
  • Val av läggningsmetoder
  • Vilka förundersökningar måste göras? Rörinspektion, Geoteknik, Materialval, Hydrauliska förutsättningar
  • När bör man inte använda schaktfria metoder
  • Miljöpåverkan från s

Under utbildningen blandas teoretiska pass med gruppdiskussioner.

Vi frågade kursledarna Fredrik Johansson och Mikael Hölttä vilka förändringar som gjorts med tanke på att den tidigare ”fysiska” kursen nu ändrats till online.

- Vi har genomfört en utbildning i zoom med stöd av Svenskt Vatten för att få det fungera som det är tänkt.

Även att deltagarna förbereder sina digitala laptopar så de har till gång till zoom, vilket det får lösa via sin IT-enhet. Annars så skall det kunna genomföras med det kursmaterial som vi har sedan tidigare, säger Mikael Hölttä.

- Vi har nu spridit ut kursen på halvdagar med en mindre uppgift hemma, säger Fredrik Johansson.

Kursen kommer att genomföras i tre halvdagar 15,16 April , 09-12 och 22 April 09-12 30, med genomgång av hemuppgifter från de två första halvdagarna.

- 20 April så kommer vi kursledare vara tillgängliga via zoom om det är något som kursdeltagarna behöver hjälp med eller resonera om, säger Mikael.

Är det risk för att någon/några delar av utbildningen försvinner?

- Nej. Kursmaterialet kommer att vara detsamma men det kommer uppdateras efter metodöversikt som nu är publicerad, säger Fredrik.

Behöver en digital kurs följas upp senare med "fysiskt möte"?

- Det är inte tänkt så i denna kurs, säger Fredrik.

Hur stora blir förändringarna för er som kursledare?

- Det återstå att se. På tidigare digitala kurser och konferenser så har man fått bra med frågor i chatten så det kräver att en person håller koll på den. Vi kommer nu också för första gången att ställa lite frågor innan kursen för att se vilka förkunskaper som deltagarna har och kan vrida kursen efter det, säger Fredrik Johansson.

- För oss kursledare så blir det ett nytt sätt att genomföra en utbildning på som vi inte är vana med, men ser det som en kul utmaning. Det kommer att vara viktigt att få tekniken på plats med kursmaterial, säger Mikael Hölttä.

- Det som kommer att saknas är det fysiska mötet och nätverkandet där man byter erfarenheter och som är ganska uppskattat.

Läs mer 

Jan Bjerkesjö