Innehållsrikt Årsmöte för SSTT
Publicerad: 19 maj, 2025

SSTT’s Årsmöte hölls i digitalt format, liksom de senaste åren, för att ge medlemmar möjlighet att delta utan resor. Själva årsmötet löpte på smidigt och utsåg bland annat Tomas Helenius till ordförande för nästa år. Efter själva mötet fick deltagarna lyssna på föredrag om några spännande nya projekt.
På det efterföljande konstituerande styrelsemötet valdes Jan Stenersen till vice ordförande och Simon Åkerlund till kassör. Under mötet presenterades dels en årsberättelse från styrelsen, de båda arbetsgrupperna från Norge och Sverige samt övriga arbetsgrupper i Sverige. Listan var lång på vad som åstadkommits under 2024 och vad som planeras för 2025, vilket visar att SSTT blir en alltmer aktiv branschförening.
Detta hände under 2024
Styrelsen har fortsatt att arbeta efter den nya femårsplanen och bedrivit kommunikationsarbete med både internt och externt fokus samt starkt uppmuntrat och stöttat föreningens arbetsgrupper i deras informations och utvecklingsarbeten inom de olika fokusområdena. Styrelsen har också kommunicerat med den internationella föreningen ISTT, vilket bland annat inkluderat en förhandling gällande SSTTs avtal för medlemskapet i organisationen.
Styrelsens arbete har till viss del påverkats av det under år 2024 allt ökande instabila ekonomiska läget i världen samt den ökande hårda arbetsbelastningen som utvecklats inom flertalet av medlemsföretagen. Detta medförde att den årliga NoDig-konferensen år 2024 ställdes in.
Fokus för den svenska arbetsgruppen har varit att arbeta frekvent med medlemsmervärden i form av informationsspridning och förmedling av kunskaper gällande schaktfri teknik, bla via webinar och projekteringsanvisning.
Den norska arbetsgruppens huvudfokus 2024 var att öka och sprida kunskap om NoDig och hållbarhetsvinsterna med dessa metoder i branschen genom att arrangera temainriktade möten och kurser, samt upprätthålla ett gott redaktionellt arbete från branschen på webbplatsen, Facebook och LinkedIn.
Pågår under 2025
För den norska arbetsgruppen är de övergripande målen för 2025 bland annat att öka medlemsantalet med 10 procent, med särskilt fokus på ledningsnätsägare. De kommer att uppnå detta genom att öka synligheten med aktiviteter som attraherar nya medlemmar, och genom att aktivt dela nyheter om NoDig på SoMe. Ett annat mål är att öka synligheten kring hållbarhetsvinster med NoDig. Detta kommer att vara särskilt viktigt för Norsk Vann och deras medlemmar. Den norska arbetsgruppen kommer att fortsätta samarbetet med Norsk Vann och undersöka om det även kan förbättras. Sedan finns alltid målet att bidra till att öka/sprida kunskap om NoDig genom olika aktiviteter.
Den svenska arbetsgruppen jobbar strategiskt för mer schaktfritt i Sverige. Mycket i omvärlden pekar åt rätt håll, såsom teknikutveckling, ökande förnyelsetakt samt mognad och intresse för teknikerna. Dagens alltmer ökande fokus på miljö och ekonomi påverkar utvecklingen starkt. SSTT har här en väldigt viktig roll att fylla genom att stötta medlemmar och branschen med utbildningar, information och omvärldsbevakning inom schaktfritt renoverings- och ledningsbyggande. År 2025 kommer stort fokus att läggas på vidareutveckling av informerande och utbildande material.
Några korta spännande föredrag
Efter Årsmötets avslutande fick deltagarna lyssna på några beskrivningar av intressanta pågående projekt. Till att börja med berättade Göran Nilsson från STVF i Sverige om den nya arbetsgrupp som SSTT startar i Sverige. Den har fått namnet GRÅ Zonen och kommer fokusera på de många frågor som alltid dyker upp under VA-arbeten nära och över gränsen mellan ledningar som ägs av kommunen respektive privata fastighetsägare. Den viktigaste frågan är vad man kan och får göra runt förbindelsepunkten mellan kommunala ledningar och privata ledningar för att underlätta framtida underhåll. De som lyssnade visade ett stort engagemang och Göran Nilsson hoppas få ett antal nya medlemmar till den arbetsgruppen.
Därefter fick deltagarna se den första filmen i det stora filmprojekt som den svenska arbetsgruppen startat för att bidra till ett ökat användande av schaktfria metoder. Utbildande filmer ska tas fram om olika schaktfria metoder för att ge stöd till beställare så de känner sig trygga i att oftare välja schaktfritt. Under Årsmötet visades den första filmen för första gången. Den beskriver ett komplext projekt i Uppsala där metoden Infordring med flexibla foder dokumenteras. Filmen ligger nu ute på SSTT’s hemsida, både den svenska och norska, under fliken Metodöversikt.
Avslutningsvis berättade Johan Wallberg och Rickard Cedervall om ett nystartat projekt inom organisationen 4S. Målet är att ta fram en mall för VA-organisationer som ska komplettera och förtydliga AMA anläggning 23. Syftet är att underlätta upphandling och kravställning av VA-arbeten och höja kvaliteten på utfört arbete. Varje VA-organisation ska inte behöva uppfinna hjulet på nytt vid projektering utan ha en gemensam utgångspunkt. De vill säkerställa en nationell miniminivå för kvalitet på både material och utförande, på det sättet ska ledningar kunna hålla i alla fall 100 år framöver. Den framtagna mallen kommer sedan uppdateras av en förvaltningsgrupp så den anpassas när AMA Anläggning kommer med nya utgåvor.