Arbetsmiljö viktig del av SPOL-auktorisation

Publicerad: 21 november, 2024

Den 19-21 november ges kursen SPOL Auktoriserad spoltekniker för andra gången. Det är en efterlängtad utbildning i branschen avsedd för att på ett positivt sätt utveckla en gemensam standard samt öka statusen för en spolteknikers arbete. En viktig del av utbildningen ägnas åt säkerhetsfrågor och arbetsmiljö då arbetet innebär jobb med trycksatt utrustning och komplexa arbetssituationer.

Det finns många lagar och förordningar att förhålla sig till gällande arbetsmiljön och det vilar ett stort ansvar på cheferna som har ett ansvar för att bedriva ett övergripande säkerhetsarbete samt ett skyddsansvar. Medarbetarna behöver från sin sida vara noga med att följa regler, använda skyddsutrustning och anmäla brister som de ser.

Den första kursen till auktoriserad spoltekniker gick i maj och hade tio deltagare som alla klarade tentamen och nu är auktoriserade spoltekniker. Att utbildningarna nu finns tillgängliga ger ett stort lyft till branschen och höjer statusen för spoltekniker. Samtidigt får beställare av tjänsten ökade möjligheter att ställa krav om behörigheten vid beställningar i takt med att allt fler spoltekniker blir auktoriserade.

Både riskbedömningar och åtgärdsplaner

När man jobbar systematiskt med arbetsmiljön innebär det att man behöver göra både riskbedömningar och åtgärdsplaner. Ett exempel kan vara då man jobbar med trycksatt utrustning. Möjliga risker är då materialbrott, slag- och krosskador, inneboende energier samt injektion av vätska/luft. Åtgärder för att motverka riskerna handlar om riskbedömning, journalföring, underhåll och besiktning.

För att förebygga risker behöver man jobba på olika nivåer, alltifrån att rapportera observationer på avvikelser till att uppsöka sjukvården efter att en skada inträffat. Det förebyggande arbetet sker på tre nivåer – observationer/avvikelse, tillbud/händelse samt olycksfall.

Take five

För att minska riskerna under arbetet är det bra att följa vissa rutiner som en naturlig del av arbetsdagen. En sådan rutin är en säkerhetskontroll man bör göra innan man påbörjar en ny arbetsuppgift, eller i början på dagen. Det gäller att tänka efter före så man är förberedd på potentiella risker och kan undvika dem. På SPOL-kursen föreslås fem punkter som man alltid ska ha med sig och jobba efter och som man kallar "Take five". De fem punkterna man bör gå igenom och ha tydliga svar på innan man påbörjar arbetet är:

  • Vilken arbetsuppgift ska utföras
  • Finns risker för mig och andra
  • Finns rätt personligt skydd och avspärrningar
  • Vad annat kan gå fel
  • Vilka åtgärder behöver utföras

Ser man till att alltid tänka i de banorna så minimerar man risken för allvarliga tillbud och kanske även olycksfall. SPOL har tagit fram nyckelringar med en bricka där Take five finns inristat och alla deltagarna på kursen får sådana nyckelringar.

 

 

 

 

Ylva Sjönell