Enkätsvar visar på stor kunskapstörst
Publicerad: 28 oktober, 2024
Under september skickade SSTT ut en enkät till Sveriges alla kommuner med syftet att få reda på hur SSTT bäst kan hjälpa till med att säkra funktionen hos Sveriges ledningsnät för vatten och avlopp. Av enkätsvaren framgick att SSTT’s huvuduppgift - att sprida information om schaktfria metoder - är mycket relevant för kommunernas utökade användning av teknikerna.
Enligt beräkningar från Svenskt Vatten krävs reinvesteringar på 560 miljarder kronor fram till år 2040 för. Inkomna svar på enkäten visar att över hälften av de svarande ser en förnyelsetakt på 100-200 år för ledningsnätet.
- Den angivna förnyelsetakten visar att branschen gemensamt har ett långt arbete framför sig. Det är naturligtvis problematiskt då behovet av reglering av läckage i ledningssystemet är en högprioriterad fråga redan nu. För att kunna fortsätta erbjuda Sveriges befolkning ett rent och högkvalitativt dricksvatten i kranen och ett väl fungerande avloppsnät behöver mer göras och snabbare, konstaterar Tomas Helenius, ordförande i SSTT.
Låg andel schaktfria metoder
De flesta som svarade på enkäten arbetar som driftsansvarig, VA ingenjör och VA-chef och de använder sig mest av de schaktfria metoderna styrd borrning, flexibla foder, rörspräckning, hammarborrning, brunnsrenovering, infodring kontinuerliga rör, formpassade rör samt rörtryckning.
- Samtidigt anger hälften av de svarande att de använder schaktfritt i mindre än 20 procent av de utförda ledningsnätsarbetena. Det är en alldeles för låg andel för att till en rimlig kostnad och minimerad samhällspåverkan kunna genomföra de nödvändiga åtgärderna. Med schaktfria metoder kan man renovera dubbelt så mycket ledningar betydligt mer miljöeffektivt för samma kostnad som med traditionell schaktning, förklarar Tomas Helenius.
Tydlig önskan om mer kunskap och information
Deltagarna i enkäten förmedlade ett tydligt behov av ytterligare information gällande metodval, projektering, upphandling och kvalitetskontroll för att kunna nyttja schaktfritt i större utsträckning framöver.
- Vi jobbar vidare med det och hoppas att fler ledningsnätsägare vill utbilda sin personal för att våga ta steget att mer frekvent använda sig av teknikerna. Av enkäten framgår att det är främst via digitala kanaler som man vill ta del av utbildningar, webinarer och andra informationskanaler, något som vi redan erbjuder men kommer jobba ännu mer med framöver.
Nya informationsprojekt på gång
SSTT jobbar ständigt med att hitta nya vägar att nå ut med information, exempelvis startas nu ett film-projekt i vilket instruerande filmer kommer tas fram för olika schaktfria metoder.
- Dessutom förmedlar vi kunskaper om metoderna via diverse olika utbildande webinarer. En större satsning kommer även att göras på framtagande av projekteringsanvisningar för samtliga metoder, vilka man kan få gratis tillgång till som medlem i organisationen.
Förvånansvärt låg kännedom om auktorisation
I enkäten fanns även vissa frågor om de utbildningar och auktorisationer som hanteras av STVF och SPOL, några av de arbetsgruppen som ingår i SSTT. Från STVF’s sida var det lite förvånande att det var rätt få, bara ca hälften av de svaranden, som hade någon koll på auktorisationerna.
- För att nå ut bättre kommer vi att jobba vidare med kunskapsspridning kring detta. Dels i form av de framtagna ”broschyrerna/lathundarna” för beställare av rörinspektion i fastighet och i mark. De är framtagna i harmoni med respektive handbok och publikation och med samma andemening, för att beställarna också ska kunna bli lite duktigare på att beställa på rätt sätt för att rörinspektörerna ska kunna leverera så bra som möjligt, förklarar Christer Silver Holmberg, ordförande för STVF’s arbetsgrupp.
STVF planerar nya kunskapsvägar
De lathundarna kommer de jobba mer aktivt med så snart den för mark är helt klar.
- Utöver det så planerar vi inom STVF att när vi ändå är i studio för att genomföra utbildningar så förlänger vi studiotiden och håller lite olika webinar med lite olika teman och på det sättet möjliggör vi ytterligare kunskapsinhämtning via de tillfällena, vi har även pratat om att kanske ha ”hela” bredden inom SSTT med vid några av dessa tillfällen - något mer inriktat på rörinspektion, något kring schaktfritt ledningsbyggande, något kring spolning och något kring läckagekontroll o.s.v.
Christer Silver Holmberg reagerar också som SSTT-medlem på att kunskaperna kring olika metoder, både för undersökningar och faktiskt utförande av de schaktfria teknikerna, som låga och att det behövs mer informationsspridning kring hela SSTT’s arbetsområde, med helheten. Fler webinar kan behövas samt mer informationsframtagning och utskick.
Mer information om schaktfria metoder finns på : https://www.sstt.se/index.php?pageId=642
Mer information om auktorisation för rörinspektörer finns på: www.stvf.se
Mer information om SSTT finns på: www.sstt.se