En vattenläcka ger stora följdkostnader

Publicerad: 14 augusti, 2024

Foto: Johan Folin

Foto: Johan Folin

Runt om i landet rapporterar media om vattenläckor som på olika sätt påverkar samhället och som leder till stora följdkostnader. Ofta ligger fokus på den enskilda läckan, där media rapporterar och VA-organisationerna fokuserar på att lösa det akuta problemet, men den övergripande problematiken med ökande antal läckor till följd av ett undermåligt underhåll av ledningsnäten och de följdeffekter det får diskuteras alldeles för sällan.

Det är bakgrunden till de rapporter som VA-Fakta tar fram varje år. I den senaste rapporten ”En läcka i taget – vem ser helheten?” med siffror från 2023 vill de visa på de följdeffekter som en enda vattenläcka kan få. Varje enskild läcka är en stor kostnad i sig, men lägger man ihop den totala kostnaden för alla läckor, samt hur det påverkar samhället på flera olika nivåer, är det enorma summor man pratar om.

-          Det påverkar både individer och viktiga samhällsfunktioner och leder till stora samhällskostnader utöver själva arbetet med att laga läckan. I en rapport som VA SYD tagit fram var nettosamhällskostnaden för en enskild läcka i Malmö nästan 12 miljoner kronor. Det beror naturligtvis på var läckan uppstår, men det visar ändå på de stora kostnader en enskild läcka kan orsaka, förklarar Johan Folin, konsult på Progress PR och ansvarig för rapporten.

Samlat alla artiklar om läckor

VA-Faktas rapporter med fokus på vattenläckor bygger på insamling av alla artiklar som beskriver en vattenläcka under ett års tid, siffrorna är rensade från dubbletter.

-          Vi har fokuserat på att hitta artiklar om vattenläckor där kommunernas VA-organisationer är ansvariga, vilket inte inkluderar läckor i fastigheter. Under 2022 hittade vi 458 artiklar och 2023 var det 556, så vi ser en ökning av antalet medierapporterade vattenläckor även om det är svårt att fastställa vad det beror på, förklarar Johan Folin.

Från artiklarna har VA-Fakta samlat information om var läckorna ägt rum och vilken effekt de olika läckorna haft på samhället. Det rör sig om allt från att skolor måste stänga till att sjukvården drabbas.

-          Om en förskola eller skola måste stänga innebär det att föräldrar måste stanna hemma från jobbet vilket blir en kostnad både för individen, samhället och arbetsplatsen. När kostnaden för en sådan läcka rapporteras finns bara kostnaden för att åtgärda den akuta läckan med. Alla följdkostnader, som ofta är betydligt större, finns inte med någonstans. Om inte den kostnaden syns är det svårt för politiker att förstå vidden av problematiken med vattenläckor, förklarar han vidare.

Andra viktiga följdeffekter av en vattenläcka är avstängda vägar under renoveringsarbetet, järnvägsspår som kan behöva stängas av under reparationen, kollektivtrafik som måste ta omvägar, affärer som får färre kunder när en gata stängs av och mycket, mycket annat.

VA - en dold infrastruktur

Det viktigaste slutsatserna från rapporten anser Caroline Harrå, samordnare på VA-Fakta, är att det är alltför lätt att titta alldeles för smalt på effekterna av en vattenläcka.

-          Vatten är en viktig resurs för alla, samtidigt är det en dold infrastruktur som kan vara svår för politiker att få grepp om. Genom att berätta om alla de sidoeffekter som en vattenläcka orsakar vill vi hjälpa politiker att förstå mer, att se helheten i problematiken. Ledningarna i våra VA-system är väldigt gamla då de inte förnyats i en rimlig takt tidigare. Fokus har legat, och ligger ofta fortfarande, på att laga akuta läckor vilket är ett stort problem.

Vill motivera politiker till beslut

Hittills har VA-Fakta givit ut två rapporter med fokus på vattenläckor, en baserad på siffror från 2022 och nu den senaste med siffror från 2023.

-          Syftet med rapporterna är att synliggöra problemet och att motivera beslutsfattare att bli mer medvetna och göra mer för att komma till rätta med den stora underhållsskulden inom VA, förklarar Caroline Harrå.

VA-Fakta vill höja medvetenheten och förståelsen för underhållsbristen i VA-systemen, vilket dagligen påverkar samhällsutvecklingen i Sverige. De arbetar aktivt med att belysa dessa frågor och påverka förändringar för en mer hållbar framtid. Bland annat har VA-Fakta tagit fram en handlingsplan för att ge politiker och myndigheter förslag på hur detta kan lösas på ett bra sätt, förklarar hon vidare.

-          Många VA-system i Sverige har hundratals år på nacken. Att renovera VA-systemen blir dyrare ju längre man skjuter på det, vilket gör vatten och avlopp till en politisk fråga. Det påverkar miljontals hushåll, med sjunkande kvalitet och stigande VA-avgifter på allt fler orter.

Bidrar med fakta och kunskap

Bakom VA-Fakta står branschorganisationerna Maskinentreprenörerna, Svenska Rörgrossistföreningen och VVS-Fabrikanterna och de jobbar tillsammans via VA-Fakta för att bidra med rätt kunskap till våra politiker. Förutom att sprida rapporter som ”En läcka i taget – vem ser helheten?” har de ett nätverk i riksdagen tillsammans med Svenskt Vatten.

-          Genom nätverket i riksdagen delar vi med oss av fakta om VA-systemen, exempelvis den här rapporten. Det är viktigt att politiska beslut baseras på rätt information och vi gör vad vi kan för att bidra från vårt håll, förklarar Caroline Harrå.

Rapporterna om vattenläckor återkommer en gång per år med extra fokus på ett nytt område varje gång.

-          En viktig mässa i branschen är VA-Tour Sweden som arrangeras på flera orter runt om i landet. Där deltar VA-Fakta för att sprida kunskap om underhållsbehovet av VA-nätet. På mässan kan man dessutom möta ett 30-tal företag som visar produkter, system och teknik för VA-nätet.

 

Hela rapporten ”En läcka i taget – vem ser helheten?” 

Ladda ner rapporten här.

 

 

Ylva Sjönell