Webinar sprider kunskaper om schaktfritt

Publicerad: 25 april, 2024

Under ett välbesökt webinar gick SSTT igenom olika schaktfria metoder som finns tillgängliga för att genomföra renoveringar samt förnyelse av VA-ledningsnät. Med ett reinvesteringsbehov på 560 miljarder kronor fram till år 2040 behöver VA-bolagen använda hållbara metoder som är ekonomiskt fördelaktiga, går snabbt att utföra och medför betydligt mindre samhällspåverkan.

Med över 200 anmälda avhölls SSTT’s webinar om schaktfria metoder den 25 april. Syftet med webinaret var att bidra till ökade kunskaper hos främst ledningsnätsägare om olika schaktfria metoder och deras fördelar och begränsningar.

-        Det är otroligt kul att vi fick så många deltagare, det visar på vilket stort intresse som finns för schaktfria metoder och att de blir allt viktigare för att klara av att hantera den stora underhållsskuld som finns inom VA på ett hållbart sätt, konstaterar Tomas Helenius, ordförande i SSTT.

Han inledde webinariet med en beskrivning av läget i VA-branschen. Svenskt Vatten konstaterat att det finns ett stort reinvestringsbehov på ca 560 miljarder fram till år 2040, vilket är en mycket tuff uppgift för landets kommuner.

-        Det är här schaktfria metoder kan göra så stor nytta, man kan genomföra dubbelt så många renoveringar och nya ledningsdragningar om man använder schaktfria metoder i stället för traditionell schaktning. Det är inte bara kostnaderna som sjunker betydligt utan även tiden för genomförandet. Dessutom sparar vi miljön och minskar påverkan på samhället under arbetet.

Med läckagekontroll håller systemen längre

Under webinariet presenterade SSTT’s olika arbetsgrupper vad de kan bidra med i arbetet med renovering och förnyelse av ledningsnäten. STLK fokuserar på läckagekontroll och tar fram verktyg och stöd för att hjälpa främst mindre kommuner att minska vattenförlusterna i ledningssystemet. I Sverige idag läcker det i snitt ut ca 17 procent vatten från ledningarna, samtidigt finns ett inläckage på 43 procent. Både in- och utläckage ställer till stora problem då de överbelastar systemen och kan tvinga fram exempelvis att man bygger nya reningsverk helt i onödan. Ett verktyg som STLK nyligen har presenterat är Pumpkollen, den bygger på mätdata som redan finns hos alla VA-bolag och hjälper till att både upptäcka och lokalisera tillskottsvattenläckor. Den visar på att det går att få bra resultat med små medel.

Stöd för bättre beställningar av rörinspektioner

STVF presenterade allt det arbete de under många år gjort för att kvalitetssäkra rörinspektioner i både mark och fastighet genom utbildningar, auktorisation och olika vägledningar. Arbetet bygger på dels publikationen P122 från Svenskt Vatten och dels handboken T25 som STVF tagit fram. Man har även just tagit fram en miniguide för beställare av rörinspektioner för att lättare tillgängliggöra innehållet i T25. Arbete pågår även med en miniguide för beställare för P122.

Spolbranschen kvalitetssäkras

För att kunna arbeta med ledningsnäten i både mark och fastighet behöver de spolas rena och arbetsgruppen SPOL fokuserar på att skapa förutsättningar för att kvalitetssäkra spolbilsbranschen. Under ett par års tid har de arbetat med utvecklingen av en utbildning och auktorisation för spoltekniker. Syftet är att få till en jämn och hög kvalitet på spolarbeten då det idag finns en stor variation i kompetensen hos spolföretagen. I maj går första utbildningen med efterföljande auktorisation och sedan kommer utbildningen ges vid 4 tillfällen per år.

Genomgång av schaktfria metoder

Den största delen av webinariet gick till att beskriva olika schaktfria metoder, både hur man går till väga och deras möjligheter och begränsningar. Schaktfria metoder är en beteckning för markarbeten som genomförs utan eller med begränsad användning av schaktning. Schaktfria metoder används för byggande och renoveringar av ledningsnät för VA, fjärrvärme, fjärrkyla, el, gas eller bredband.

Under webinariet presenterades ett urval av de schaktfria metoderna och sträckte sig från formpressade och kontinuerliga rör till flexibla foder, rörspräckning och olika typer av borrningar. En närmare genomgång av de olika metoderna finns på SSTT’s hemsida, under fliken Schaktfria metoder – SSTT Metodöversikt (se länk nedan).

Deltagarna mycket positiva

Under hela webinariet fick deltagarna ställa frågor i chatten och några av dem gicks igenom under webinariet.

-        Det var många frågor som kom in och de frågor som vi inte hann med under webinariet kommer finnas kvar i chatten med svar under 30 dagar framåt. Det blev verkligen ett mycket lyckat webinar och vi kommer från SSTT’s sida att återkomma med liknande webinar framöver, konstaterar Tomas Helenius.

Att han hade rätt i att det var lyckat kom fram vid den sista frågan som ställdes till deltagarna i den mentometerfunktion som använts under webinariet. På frågan vad de lärt sig om schaktfritt under webinariet blev svaren, ”massvis”, ”mycket lärorikt”, ”att det är ekonomiskt” och många andra positiva svar.

 

För allmän information om SSTT, gå till:

https://www.sstt.se/index.php

För metodbeskrivningar av schaktfria metoder gå till:

https://www.sstt.se/index.php?pageId=642

För information om Pumpkollen, gå till:

https://stlk.se/index.php?pageId=19

För information om miniguiden till T25, rörinspektioner mark, gå till:

https://www.stvf.se/site-content/uploads/manualer/guide-fr-bestllare-2024.pdf

 

 

 

Ylva Sjönell