Min Vardag – Erik Karlsson

Publicerad: 29 augusti, 2022

Som helt ny i styrelsen för SSTT ser Erik Karlsson fram mot att lära sig mer om SSTT och se vad han kan bidra med till organisationen. Han jobbar som strateg på Svenskt Vatten sedan ett halvår och har tagit över ansvaret för flera av Magnus Bäckströms arbetsområden.

Men han är inte ny i branschen, han har tidigare jobbat i tolv år på Stockholm Vatten och Avlopp på flera av deras avdelningar, bland annat med ledningsnät men även investeringar. Han har även suttit i Rörnätskommitteen på Svenskt Vatten sedan 2012.

-        Så jag tar med mig mycket erfarenheter även om det också är mycket nytt att sätta sig in i när man börjar i en ny organisation, förklarar han.

Hans uppgifter på Svenskt Vatten täcker väldigt stora områden och han ser sig själv som en som ska kunna lite om mycket, men samtidigt veta vem som kan mycket om olika saker.

-        Jag tar över min företrädares definition på mitt uppdrag här på Svenskt Vatten, jag ska vara en hypergeneralist och ett nav i allt som händer samtidigt som jag ska känna alla experter inom de områden jag ansvarar för. Det handlar mycket om att sätta VA-sammanhanget i ett större perspektiv och ge en överblick.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Möten, möten, möten…och däremellan en del telefonsamtal, det är i alla fall så det känns. Själva arbetsdagen inleder jag på tåget från Årsta till Alvik i Stockholm, där kontoret ligger. På tåget går jag igenom mejlen så jag kan komma i gång med jobbet när jag väl kommer till kontoret.

Vad är du mest upptagen av just nu?

Det är många saker parallellt, mycket arbete med både utvecklingsprojekt och förvaltningsprojekt som både pågår och ska sättas i gång. Men det som ligger på bordet precis just nu är ett utskick av vår undersökning för det Hållbarhetsindex vi tar fram varje år. I undersökningen får VA-organisationer gör en självskattning som visar på både utvecklingspotentialer och det som fungerar bra. Sedan sammanställer vi det och analyserar de samlade resultaten i ett större perspektiv.

Vilken tycker du är den viktigaste frågan för SSTT just nu?

Då jag är så ny, har bara hunnit vara med på ett styrelsemöte, så känns det lite tidigt att säga något mer specifikt om det. Men mer generellt så ser jag att SSTT kan göra stor nytta som kunskapsspridare och att bygga upp kompetenser om schaktfria tekniker. Det gäller att tekniker ute i de olika kommunerna får upp ögonen för schaktfritt och de många fördelar den tekniken har, men det gäller även att höja kompetensen inom de områdena hos kommunerna. Jag är övertygad om att både Sverige och hela Norden skulle ha stor nytta av att använda schaktfritt oftare, men då måste man också lära sig att planera åtgärderna mer ute i de olika organisationerna då de metoderna inte lämpar sig för akuta åtgärder. Jag skulle också gärna se att det på sikt kunde finnas fler verktyg som kunde göra tillståndsbedömningar av befintliga rör så man vet när det är dags för åtgärder.

Ylva Sjönell