Svåråtkomlig stensatt trumma utmaning vid infodring

Publicerad: 22 januari, 2021

Bildserien visar området före installation och efter. Foto NCC NoDig.

När NCC Nodig infodrade en stensatt trumma vid Nybohovsbacken på Liljeholmen i Stockholm var utmaningen den svåråtkomliga åtkomsten och att den stensatta trumman hade mycket stora dimensionsförändringar, plus att platsen var brant. Uppdragsgivaren SVOA beräknas ha sparat 13-18 miljoner på att inte schakta sträckan på drygt 50 meter.

Infodringen tog dessutom bara en arbetsdag från start till filmningen. Hur vanligt är det?

- Jag skulle vilja säga alltid! All infodring vi gör tar max en arbetsdag, men sedan kan härdtiden ta lite längre tid, säger arbetsledaren Magnus Eriksson NCC NoDig.

Med tanke på utmaningarna på plats så kanske en arbetsdag ändå kan ses som lyckat.

- Det var ganska bra fall på ledningen och en annan utmaning var att den var stensatt (680-890 mm) till 80 procent, som sedan övergick till 600 mm Btg. Dessutom böjar som var ganska kraftiga. För att klara infodringen fick vi använda ett foder som flexade från 600-720 mm.

Göran Karlsson på SVOA har bara lovord att säga om Magnus Eriksson och övriga gänget på NCC NoDig.

- De är fantastiska helt enkelt. De gör jobben snabbt och effektivt och gör snyggt och prydligt efter sig. 

På grund av uppskjuten byggstart och lång lagring av fodret i cirka ett halvår, i kombination med fodrets speciella design, fick den första installationen avbrytas och fodret kasseras. Nytt foder beställdes från Inpipe och installation därefter gick perfekt.

- Det var vi på SVOA som inte fattade beslutet i tid före semestrarna och därför blev det första fodret liggande. När vi sedan använde det såg Magnus och övriga att det började bete sig konstigt. Nytt foder beställdes och sedan gick det hur bra som helst, säger Göran. 

Vilka förberedelser behöver göras för att arbetet ska gå smidigt?

- Filmning av ledningen för att se om det finns instickande föremål, eventuella serviser eller ras. I detta fall kunde vi fysiskt gå igenom ledningen och inspektera. Efter inspektion håller vi ett säkerhetsmöte med SVOA och går igenom hela infodringen, säger Magnus.

Förutom en bra försyn och planering av Göran Karlsson vid SVOA så var säkerheten hög då vattenreservoaren låg på ledningen. 

- Det behövdes säkras upp med provning av utloppsledningar, rengöring av trumman, borttagning av gallerutlopp och mätning av trumman eftersom ingen inspekterat trumman tidigare. Detta var ett specialjobb som krävde goda erfarenheter.

Dessutom bör väl även konstateras att inga ingrepp behövde göras i naturen tack vare den schaktfria metoden infodring med armerat flexibelt foder.

- Vi är supernöjda, inte minst med tanke på den ekonomiska biten som gör att schaktfritt kommer användas allt oftare. Fantastiskt kul att använda teknik som bidrar till så stor samhällsnytta, avslutar Göran.

 

Länk till Filmer (förfilm och film på installationen)  kan begäras ut genom ett mail till Magnus Eriksson.  magnus.erik.eriksson@ncc.se.

 

Fakta:

Projektnamn: Nybohovsbacken, Trekanten

Befintlig ledning: Stensatt trumma 680x890mm, 600mm cirkulär

Material: Sten, Btg

Längd: 53 m

Ledningsdjup: 7,5 m

Ledningstyp: Dagvatten, utsläpp från vattenreservoar

Teknisk lösning: Infodring Flexliner, Glasfiberarmerat Flexibelt foder

Härdteknik: UV-ljus

Ny dimension: 590-720mm

Ungefärlig tidsbesparing vs schakt: månader

Ungefärlig kostnadsbesparing: 13-18 miljoner

Klimatbesparing: Hög

Jan Bjerkesjö