"Samhällets hjältar som sköter den dolda infrastrukturen i samhället"

Publicerad: 21 februari, 2020

Magnus Bäckström, Svenskt vatten.

Magnus Bäckström, Svenskt vatten.

Den 24-26 mars arrangerar Svenskt Vatten den tionde upplagan av konferensen Rörnät & Klimat. Konfensen har utvecklas till en stor och viktig mötesplats för aktörer inom de viktigaste frågorna när det gäller vatten. 

- Rörnät står för den dominerande pengen inom VA, men har nog historiskt varit rätt osynliga frågor. Målgruppen är samhällets hjältar som sköter den dolda infrastrukturen i samhället. 24-7, säger Magnus Bäckström.

Årets teman för konferensen är:

  • Framtidens VA och systemval inom rörnät
  • Digital framtid och smarta vattenmätare
  • Håller rören 100+?
  • Fixa utmaningen – Underhåll och Förnyelse
  • Asset Management
  • Skyfall och Dagvatten

Under första dagen lyfter Svenskt vatten fram strategiska framtidsfrågor, inspiration och erfarenhet kring systemval, digitalisering och kvalitet på rören vi gräver ned i backen och hur vi gör det. Under andra dagen borrar man djupare i heta ämnen som underhåll, förnyelse, skyfall och dagvatten. Förutom svenska erfarenheter från stora och små kommuner ges inspel från Norge.

 

Blicka framåt

Vi ställde några frågor till Magnus Bäckström på Svenskt vatten inför konferensen.

Vad ser du mest fram emot för programpunkter?

- Vi ska försöka blicka framåt och där finns flera mycket intressanta punkter och talare. Dels utifrån ett helhetsperspektiv – vad är det för VA-system vi ska bygga för nästa generation? Dels utifrån arbetssätten – kanske vi behöver ändra våra tankesätt när det gäller underhåll och förnyelse. Tror det blir en bra mix, av framtidsspaning och verkliga projekt som redan genomförts inom dessa områden. Andra dagen ser jag fram emot ett dagvattenpaket kring aktuella frågor, både kring koll på nederbördsdata, reningskrav, och handfasta lösningar.

Vilka är de främsta frågorna som branschen har att brottas med just nu?

- Resurser och kvalitet – och hitta systematiska arbetssätt. I begreppet resurser ryms flera saker - pengar, folk och kompetens. Nyckelordet ’folk’, alltså personal, är otroligt viktig rakt över VA-Sverige. Erfarenheten visar att det inte bara handlar om att skaffa investeringsutrymme i budget, vi behöver rusta starka VA-organisationer för att genomföra och göra det med kvalitet. Jag hoppas och tror att både nyanställda och ’gamla rävar’ kommer på RÖK-konferensen. Från kommun, forskning och företag. Vi behöver locka mer folk till branschen och se till att unga/nya kollegor får utvecklas och lära. Detta är kanske viktigast av allt.

 

Samhällets hjältar

Konferensen har ju vuxit för varje år - vad tror du ligger bakom det allra ökade intresset för dessa frågor?

- Rörnät står för den dominerande pengen inom VA, men har nog historiskt varit rätt osynliga frågor. Målgruppen är samhällets hjältar som sköter den dolda infrastrukturen i samhället. 24-7. Man kan ana en ökad medvetenhet om samhällets grundläggande funktioner och sårbarhet de senaste åren. Infrastrukturen är på tapeten mer och mer. Det är kanske inte självklart att allt bara funkar… årets alla dagar, dygnets alla timmar? Vi ser ett ökat tryck på projektsidan, men också på drift och underhåll. Alla prognoser pekar på att det måste öka ännu mer kommande decennier. Den del av branschen som jobbar med det osynliga har historiskt inte varit så synliga. Men RÖK-konferensen fyllde ett tomrum, en nödvändig mötesplats för alla, inom ett område med många brännande utmaningar. Kombinationen mellan rörnät och klimat/dagvatten är förstås också logisk - väldigt aktuellt för många och nödvändigt att ta på allvar.

Vad hoppas ni på ska bli resultatet av årets mässa?

- Inspiration! Att deltagarna får något med sig något hem att spinna vidare på och faktiskt använda på hemmaplan. Det må vara ett bra tips, en utökat nätverk, ett forskningsresultat, en inspirerande presentation, ett innovativ idé eller en företagskontakt.

 

Läs mer

Jan Bjerkesjö