SSTT startar ny arbetsgrupp – GRÅ Zonen

Publicerad: 25 april, 2025

Sedan SSTT startade 1989 har föreningen jobbat strukturerat för en ökad användning av hållbar schaktfri teknik. Arbetet täcker många områden och under åren har olika arbetsgrupper startat för att mer fokuserat jobba med exempelvis rörinspektion, läckagekontroll och spolning. Nu har ett nytt fokusområde identifierats som behöver en egen arbetsgrupp, där frågor kan hanteras som rör gränszonen där ägarskapet för en ledning övergår från kommunen till en privat ägare.

Föreningen SSTT är öppen för alla med intresse för schaktfri teknik. Mer än 1200 medlemmar i Sverige och Norge representerar ledningsägare, leverantörer, entreprenörer och konsulter. Vår föreningsdrivna verksamhet är neutral och demokratisk vilket ger utrymme för olika åsikter med bred dialog och debatt.

Otydlig gränszon mellan olika ägarskap

Den viktigaste frågan för den nya arbetsgruppen är vad man kan och får göra runt förbindelsepunkten mellan kommunala ledningar och privata ledningar för att underlätta framtida underhåll. Förbindelsepunkten är ofta belägen cirka 0,5 meter från fastighetsgränsen och frågor rör även området ända fram till huslivet. Fastighetsägaren eller samfällighetsföreningen har ett eget underhållsansvar för sina ledningar fram till förbindelsepunkten, kommunen tar över ansvaret för samma ledningar från förbindelsepunkten där det allmänna va-nätet tar vid.

-          Frågor kan vara hur ett bristande underhåll kan hanteras om det innebär konsekvenser för den andra ägande parten av samma ledning? Kan den andra ägande parten av samma ledning tvingas till att vidta en viss åtgärd? Och kan olika renoveringsmetoder påverka de olika ledningsägarna på olika sätt? Sådana frågor behöver diskuteras och tydliggöras, man behöver även gräva lite djupare i vilka regler som redan finns som rör gränszonen mellan olika ägarskap av en ledning, förklarar Göran Nilsson.

Vill skapa bättre samverkan

Han är projektledare under starten av arbetsgruppen GRÅ Zonen och har egna erfarenheter av hur problematiskt det ofta blir i gränszonen. Ambitionen med den nya arbetsgruppen är att strukturera och sprida information och kunskaper om frågor som berör området runt förbindelsepunkten.

-          Vi kallar området som arbetsgruppen ska fokusera på för den gråa zonen då det inte finns tydliga gränsdragningar och ansvarsområden i förbindelsepunkten mellan ägarskapet av ledningar. En av gruppens målsättningar är att hitta tydligare samarbetsytor mellan privata och kommunala intressen kring ledningen för att skapa förutsättningar för ett enklare framtida underhåll.

Är DU intresserad av att ingå i GRÅ Zonens arbetsgrupp?

GRÅ Zonen avser att liksom övriga arbetsgrupper ledas av en konstellation av specialister inom området. Arbetsgruppen driver sitt arbete likt en styrelse med egen agenda och ekonomiskt ansvar för sin egen grupp. Rapportering om det pågående arbetets status sker till den Svenska arbetsgruppen via utsedd representant samt sedan även vidare till SSTT’s styrelse som är ytterst beslutande organ. Arbetet i GRÅ Zonens arbetsgrupps stöds av SSTTs kanslifunktion, vilken även deltar vid samtliga arbetsgruppsmöten.

-          Vi söker nu medlemmar till arbetsgruppen GRÅ Zonen och hoppas att det finns många intresserade som liksom jag gärna bringar lite mer ordning och reda på vem som får, och bör, göra vad med ledningar i området där ägarskapet för en ledning övergår från kommunen till en privat ägare, berättar Göran Nilsson.

Vilken typ av engagemang som kommer förväntas av medlemmar i arbetsgruppen kommer formas gemensamt av arbetsgruppen, men under åtminstone ett startskede kommer troligtvis möten arrangeras månatligen. En del möten kan i detta skede behöva besökas personligen medan vi i ett långsiktigt skede kan genomföra mycket arbete via effektiva digitala möten.

Vi söker dig som troligen arbetar aktivt inom områden som:

-          Försäkringsbolag

-          Fastighetsägare

-          Kommunalt ledningsnät

-          Medlemsorganisation med inriktning privata fastigheter och har specifik juridisk kompetens gällande berörda områden

-          Arbetar aktivt ute på fält med rörinspektion, ledningsspolning/relining/schaktfria renoveringsmetoder och har kunskap både inom området fastighet och mark

Ett krav är registrering av medlemskap inom SSTT. För mer information om medlemskapet se SSTTs hemsida, www.sstt.se , under fliken Bli medlem samt läs igenom SSTT stadgar (vilka även de återfinns på hemsidan).

Vid frågor samt intresse av att ingå i GRÅ Zonens arbetsgrupp, vänligen kontakta SSTT kansli via mail till kontakt@sstt.se .

Ylva Sjönell