Schaktfritt med elektrifiering sparar 830 ton CO2

Publicerad: 22 april, 2025

Bild: Aarsleff

Bild: Aarsleff

I Bergsjön i Göteborg har Aarsleff Pipe Technologies genomfört schaktfri förnyelse av utslitna spillvattenledningar i marken med hjälp av flexibla foder. Hela installationen utfördes delvis med elektrifierade maskiner, vilket gör detta till de första elektrifierade installationerna med flexibla foder i Sverige. Den största delen av de minskade koldioxidutsläppen kommer från den schaktfria tekniken och den elektrifierade utrustningen bidrar ytterligare till att reducera utsläppen.

Det är Kretslopp och Vatten i Göteborg som handlat upp pilotprojektet och Aarsleff Pipe Technologies var det företag som hade det vinnande anbudet och har utfört uppdraget.

-          Totalt beräknas cirka 831 ton CO2-utsläpp sparas in under projektet, vilket motsvarar att köra ungefär 149 gånger runt jorden med en bensindriven personbil. I stället för enbart dieselmaskineri används delvis elektrifierade maskiner när det flexibla fodret ska bilda ett nytt rör inuti det gamla. Ett elva ton tungt batteri ger kraft åt arbetet, förklarar Emil Lundmark, marknadsansvarig på Aarsleff Pipe Technologies

Målbilden är nära noll klimatpåverkan 2030

I mars 2021 beslutade kommunfullmäktige i Göteborg om ett nytt miljö- och klimatprogram. Målbilden för programmet är att Göteborg ska ställa om till en ekologiskt hållbar stad och vara nära noll i klimatpåverkan år 2030. Alla förvaltningar och bolag ska bidra i arbetet. Elektrifierad infodring är ett sätt att bidra till det målet.

-          Att Kretslopp och Vatten som första VA-organisation i Sverige nu adderar eldrift till den schaktfria installationen med flexibla foder är ett viktigt steg framåt.

För även om den schaktfria tekniken är det som bidrar mest till minskade utsläpp finns det alltid fler saker att göra och eldrift av installationerna är ett viktigt steg.

-          Att de nu vågar ta det steget och visa att det går att ständigt hitta ännu mer miljövänliga sätt att göra jobbet på bidrar till hela branschens utveckling.

Viktigt att hålla koll på utvecklingen

Emil Lundmark konstaterar att det är viktigt att ledningsnätsägare håller sig aktiva på marknaden och för en öppen dialog med branschen, så att de vet var utvecklingsfronten befinner sig.

-          Vi måste tillsammans rädda planeten och då är varje procent i minskat utsläpp av stort värde. Elektrifiering av arbetsprocesser är nästa steg i branschens strävan efter att minska klimatavtrycken. Att se till att medarbetarna är uppdaterade på de nyheter som kommer och att bygga upp ny intern kompetens är avgörande för att bidra till den gröna omställningen.

Kretslopp och vatten förnyar ungefär två mil spillvattenledningar om året. I Bergsjön är de gamla uttjänta ledningarna från 1960-talet och sammanlagt ska en ledningssträcka på 1100 meter förnyas.

-          Som de flesta vet blir samhällsvinsterna mycket stora med schaktfria metoder. Ledningarna blir snabbt som nya igen samtidigt som vatten och avlopp inte behöver stängas av. Under tiden pumpas det befintliga avloppsvattnet genom provisoriska ledningar vilket gör att framkomligheten påverkas minimalt. Gångtrafikanter och biltrafik kan ta sig fram i princip som vanligt samtidigt som kommunens kostnader minskar och koldioxidutsläppen minimeras.

Stora miljövinster med schaktfria metoder

Trots alla fördelar används inte schaktfria metoder överallt där det är möjligt ännu. Emil Lundmark hoppas att pilotprojekt som detta, med elektrifierad infodring, kan bidra till att ändra på det. Projektet väcker uppmärksamhet som i sin tur sprider kunskaperna vidare och ökar användningen av schaktfria metoder ännu mer.

-          Ju mer kunskap och spridning det finns kring lyckade resultat av schaktfria metoder, desto oftare kommer dessa att användas – till gagn för både miljön och samhället.

Projektet i Bergsjön löper på bra och alla bidrar till att resultaten blir positiva.

-          Vi arbetar även med att ta fram underlag som i större detalj kan visa hur mycket eldriften vid installationen bidrar till minskade klimatutsläpp. Det är dock ännu oklart hur långt vi kommer att kunna gå i våra beräkningar.

Ylva Sjönell