Brunnsrenoveringar viktiga för hållbara ledningsnät
Publicerad: 24 november, 2024
Inläckage av stora mängder tillskottsvatten i de svenska VA-ledningsnäten blir ett allt större problem. Ska man komma till rätta med det bör man inte glömma bort brunnarna som också behöver renoveras. De betongbrunnar som lagts från femtiotalet och framåt har börjat förfalla och orsakar inläckage av vatten som kostar ledningsnätsägarna mycket pengar att rena.
Förutom de stora kostnader som uppstår då stora mängder tillskottsvatten renas i onödan på reningsverken kan trasiga brunnar även orsaka mer påtagliga problem.
- Ett exempel inträffade för bara några veckor sedan då en rännstensbrunn rasade samman och orsakade ett slukhål. Gatstenarna blev hängande kvar i luften och det hade kunnat få allvarliga konsekvenser om det inte upptäckts i tid, förklarar Emil Lundmark, marknadsansvarig på Aarsleff Pipe Technologies.
Han förklarar att problemen med gamla brunnar inte har funnits på agendan hittills, något som behöver ändras.
- Brunnarna är ju en del av ledningsnäten tillsammans med huvudledningarna och alla serviser. När kostnaderna för en ökande mängd tillskottsvatten börjat bli tydliga så har fokus legat på läckagekontroll och renovering/förnyelse av huvudledningarna. Dock har man hittills missat att inkludera serviserna och brunnarna i renoveringsprojekten, något som kan bli kostsamt.
Kostsamt för ledningsnätsägarna
Från ledningsägarperspektiv är det ett stort problem med åldrande system och de problem som följer av det
- Våra reningsverk är uppbyggda för att ta emot spillvatten och inte rent vatten. Brunnsrenoveringar ser vi som en bra metod för att klara de problem vi har med tillskottsvatten och vi ser renovering som en förnyelse av brunn. Kostnadsaspekten är också en viktig del, om vi inte kan renovera betyder det att vi måste byta hela brunnen och det är ett större ingrepp och långt mycket mer kostsamt, förklarar Tomas Helenius som är Enhetschef VA Projektenheten i Haninge kommun, han är även ordförande i SSTT.
Han förklarar vidare att kommunerna har flera variabler att ta hänsyn till och en är att brunnarna ofta ligger i väg. Det innebär att man hellre vill renovera brunnarna än byta ut dem, för måste man schakta så betyder det att man måste leda om trafiken, något som inte gynnar vare sig medborgarna eller samhällets olika funktioner.
- Brunnsrenovering är en relativt ny metod i den skala som vi arbetar med det i dag och vi ledningsnätsägare behöver se över våra krav och behov så att våra tillverkare och utförare får den input de behöver för vidare utveckling av renoveringsmetoderna. Miljömässiga aspekter är också viktiga och renoverar vi en brunn innebär det att vi inte behöver lägga en gammal brunn på deponi, vi släpper också ut ca 80 procent mindre CO2 genom renovering, konstaterar Tomas Helenius.
Behöver bedöma status på varje enskild brunn
Om man beslutar sig för att inleda brunnsrenoveringar behöver man gå systematiskt till väga och göra statusbedömningar på varje enskild brunn innan man vet vad som behöver åtgärdas.
- Ingen brunn är den andra lik, så det går inte att bestämma att man ska renovera hundra brunnar inom ett område och tro att man kan renovera alla på samma sätt. Man kan dock underlätta bedömningarna genom att använda samma teknik som för ledningar, där man gör beräkningar baserat på material, ålder och liknande parametrar och därefter gör en sannolikhetskalkyl för att se inom vilka områden behoven av renoveringar är som störst. Men sedan måste man bedöma varje brunn för sig inom det område man valt ut, förklarar Emil Lundmark.
Att göra statusbedömning av en brunn är också något som man behöver ta sig an på ett systematiskt sätt.
- Man kan inte åka till en brunn en solig dag och ta ett foto ner i brunnen, då ser man bara ett svart hål på fotot. Det finns standarder för hur man utför en inspektion av en brunn på ett korrekt sätt, hur man utför filmningen och gör bedömningar av det man ser och sedan skriver en rapport. Gör man inte förarbetet rätt blir resultatet därefter.
Finns schaktfria metoder för alla typer av brunnar
Det finns ett antal schaktfria metoder för renoveringar av brunnar och behoven ser olika ut för varje brunn.
- Vissa brunnar tätar man genom injektering av en tätningsmassa så tätningen sker utifrån. Andra brunnar kan man infodra med flexibelt foder, vilket blir en invändig renovering. Utöver det kan man laga vagga och vallning med fiberbetong, göra en helrenovering med gjutning och putsning för att ta några exempel.
Ett skäl till att brunnsrenoveringar inte varit på agendan speciellt mycket är kanske att många inte känner till alla de moderna schaktfria metoder som finns tillgängliga idag för att renovera brunnar.
- Det finns schaktfria renoveringsmetoder för alla typer av brunnar vilket gör att arbetet med att renovera en brunn inte behöver ta lång tid eller kosta mycket. Så mitt råd till alla ledningsnätsägare är att inte glömma bort brunnarna när ni jobbar med att minska inläckagen i ledningsnäten, brunnarna är en viktig del i helheten, avslutar Emil Lundmark.