Stort engagemang när Teknikträffen drog i gång
Publicerad: 9 oktober, 2024

Årets Teknikträff är nu igång med ca 165 deltagare. Den inleddes i utställningsdelen som i år utökats betydligt med många spännande montrar. Därefter drog programmet igång och det var uppdelat i tre delar – STVF, SPOL och STLK.
En av de nyare arbetsgrupperna inom SSTT är den för spolteknik, SPOL. De inledde sin del på Teknikträffen med att Jakob Kesselberg, ordförande för SPOL-gruppen, gav en kort genomgång av allt som händer och har hänt det senaste året, vilket är mycket. Bland annat har den första utbildningen, med efterföljande auktorisation, gått av stapeln under våren till stor nytta för branschen. Med på scenen var även Lennart Broo, den mycket uppskattade läraren på utbildningen. Han gick igenom innehållet i utbildningen helt översiktligt och svarade på några frågor. Efter inledningen dök de ner i mer tekniska diskussioner kring dysor, munstycken och slangar, det är många delar man behöver tänka på för ett bra resultat. Det kan vara hur utformningen på dysor påverkar prestandan, hur olika slangmaterial agerar vid olika temperaturer och mycket annat. Det behövs mycket kunskaper om när man ska använda vad och vilken kombination av teknikdelar som passar för en specifik situation, vilket är ett skäl till att SPOL-utbildningen varit så efterlängtad.
Uppdatering av kunskaper
STVF’s program under den första dagen fokuserade mycket på att gå igenom olika bastekniker för rörinspektion, delvis som en repetition för uppgraderingstentamen som sker under Teknikträffen. Olika pass gick igenom olika delar av utbildningen som tilläggsarbeten/kompletterande undersökningar, arbetsmiljöfrågor och systemuppbyggnad fastighet. Det blev både nyttig information för de som ännu inte gått utbildningen med efterföljande auktorisation och för de som ska skriva uppgraderingstentamen senare under Teknikträffen.
Nya verktyg för läckagekontroll
STLK’s program handlade den första dagen mycket om läckagekontroll från olika perspektiv. Under programpunkten Läckagesökning – sensorer diskuterades hur en kommun utför läckagekontrollerande arbete med hjälp av akustiska sensorer i vattenmätare samt vilka kommunikationslösningar som har valts vid olika förutsättningar. Även viss förmedling kring tankar runt framtida val av vattenmätare och andra sensorer sett ur olika perspektiv fanns med.
I programmet fanns även mer specifika föredrag om exempelvis invändig punktlagning av vattenledning och det nyutvecklade verktyget Pumpkollen. Det sistnämnda är en AI-driven plattform där användare på ett enkelt, pedagogiskt och effektivt sätt kan analysera, jämföra och prognostisera flöden i VA-pumpstationer. Användare laddar upp flödesdata från pumpstationer (tidsserier) som analyseras med bland annat AI. Resulterande analyser visualiseras sedan i en dashboard där användare får en god överblick över hur flödesbilden ser ut i sina pumpstationer.
Paneldebatt om kompetens
Första dagens seminarieprogram avslutades med en paneldebatt där man diskuterade kompetens, både behovet av sådan och hur man kan göra branschen mer attraktiv för nya medarbetare. Publiken var delaktig genom att de fick svara på ett antal frågor med hjälp av mentometerknappar i eventappen. Alla var överens om att rekryteringsbehovet är väldigt stort men att det saknas sökande till lediga jobb. Under debatten framkom också att tillgänglig kompetens varierar mycket mellan olika delar av landet. Exempelvis kan Stockholm ha en väldigt god tillgång på VA-projektörer men i princip inga rörläggare samtidigt som det är precis tvärtom om i Borlänge. Det beror på tillgång till eller brist på utbildning på olika håll, något som är bekymmersamt.
Det är också svårt som arbetsgivare att möta behoven hos olika generationer. De som är födda på 2000-talet har många gånger en helt annan syn på vad en bra arbetsplats är och hur en bra chef ska vara jämfört med äldre generationer.
På frågan till publiken om vad som är viktigast för att behålla sina anställda kom ett bra ledarskap och trivsel högt upp på listan. En annan fråga var hur man kan skapa en mer attraktiv bransch för nya medarbetare och där nämndes lön av flest, men även kompetensutveckling, höjd status och lärlingssystem kom högt upp. En mer vild idé var att försöka få ett medieföretag att skapa en realityserie om rörinspektörer, spoltekniker m fl, men den idén trodde inte så många på för hur spännande blir det att filma ett mörkt rör…😊
Uppsluppen avslutning på dagen
Efter att seminarierna avslutats möttes alla i utställningslokalen för ett mingel där nya och gamla bekantskaper möttes. Som härlig avslutning på kvällen kom sedan den mycket uppskattade middagen med trevlig underhållning, mycket god mat och ett roligt musikquizz. Middagen följdes senare på kvällen av livliga diskussioner i baren.

Vinnarna av musikquizzet fick som pris välja en sång och sjunga den på scenen, till publikens stora jubel.