Överraskande resultat av byte till biocirkulära PE-rör

Publicerad: 26 september, 2024

Bild: Hallingplast

Bild: Hallingplast

Under ett projekt som drivits av Göteborgs kommun och Hallingplast har man jämfört olika sätt att minska koldioxidavtrycken vid renovering och förnyelse av VA-ledningar. Resultaten visar att en av de stora minskningarna av avtrycken får man genom att byta från fossilbaserade rör till biocirkulära rör.

Det berättar Martin Andersson på Hallingplast och han konstaterar samtidigt att resultaten förvånade dem.

-          Vi överraskades av att användning av biocirkulära rör har en så stor påverkan, vi trodde nog att exempelvis massaåtervinning skulle ha en större effekt.

Andelen biocirkulär råvara varierar

Biocirkulär råvara syftar på avfall och restprodukter av biologiskt ursprung från jordbruk, skogsbruk och relaterade industrier inklusive fiske och vattenbruk, samt den nedbrytbara fraktionen av industriellt och kommunalt avfall (t.ex. tallolja, livsmedelsavfall, etc.).

-          Rör som tillverkas av biocirkulär råvara produceras på precis samma sätt som de fossilbaserade och molekylkedjorna av kolväten ser därför precis likadana ut. Det innebär att egenskaperna blir desamma oberoende av vilken råvara som används, förklarar han vidare.

Vid tillverkning av biocirkulära rör blandas avfall och restprodukter av biologiskt ursprung med fossil råvara i varierande grad. För att få kallas för biocirkulärt PE-rör måste minst 20 procent av råvaran komma från ickefossila källor.

-          På Hallingplast erbjuder vi rör med 25, 50, 75 respektive 100 procent inblandning av avfall och restprodukter av biologiskt ursprung. För att verifiera det är vi certifierade enligt ISCC PLUS och kontrolleras av tredje part. Certifieringen utgår från massbalansprincipen.

Systemet med massbalans innebär att man garanterar en viss volym av ickefossila råvaror i de PE-rör som levereras, dock utan att kunna garantera exakt vilken mängd som finns i respektive rör.

PE-rören blir en kolsänka

I projektet har man jämfört fyra olika grupper av genomförande vid ett VA-arbete på Lars Kaggsgatan i Göteborg. Den första är rörrenovering med ett vanligt öppet schakt med massaåtervinning, den andra är rörspräckning utan massaåtervinning, den tredje rörspräckning med massaåtervinning och den fjärde är rörspräckning med massaåtervinning samt användande av biocirkulära fossilfria PE-rör.

-          Största koldioxidavtrycket får man med öppet schakt och det mesta av det koldioxidavtrycket kommer från grävmaterial (38 procent) och rör och anordningar (22 procent+ 9 procent). Om renoveringen görs med rörspräckning i stället för öppet schakt minskar koldioxidavtrycket med 46 procent. Om rörspräckningen utförs med ett biocirkulärt PE-rör med 100 procent ickefossil råvara minskar koldioxidavtrycket med 70 procent jämfört med öppet schakt. Att återvinna massorna visade sig minska avtrycket med 4-7 procent, berättar Martin Andersson.

Vid jämförelsen har man använt en koldioxidavtrycksanalys, Carbon Footprint Analysis (CF), som är en form av livscykelanalys (LCA) som bara fokuserar på en effektkategori, klimatförändring. LCA:er har fyra steg: Mål och omfattning, Inventeringsanalys, Konsekvensanalys och Tolkning.

-          Att använda olika avfallsprodukter till PE-rör som grävs ner i jorden innebär också att de blir en kolsänka. Det kol som exempelvis avfallet från träden i skogen har tagit upp fortsätter att vara bundet i en ny produkt, PE-rören, och släpps inte ut i atmosfären. Om man däremot inte använder skogsavfallet till nya produkter bränns det ofta upp och därigenom släpps kolet ut i luften igen, konstaterar Martin Andersson.

Första kommun att övergå till biocirkulära rör

Kretslopp och Vatten, Göteborgs VA-organisation, har efter de positiva resultaten från det projektet, och liknande studier, tagit beslutet att använda biocirkulära rör i alla de projekt där PE-rör används.

-          De blir därmed först med att börja använda biocirkulära rör i sin reguljära verksamhet, inte bara i pilotprojekt. Samtidigt som det känns väldigt bra är det lite märkligt att inte fler kommuner använder rör från biocirkulär råvara med tanke på de goda egenskaperna och den betydelse de har för klimatet.

Ett skäl till det kan vara att priset är högre för de fossilfria PE-rören, men ju större beställningar som görs desto mer kommer priset att sjunka och skillnaderna minska på sikt.

-          Vi märker dock ett tydligt ökat intresse, inte minst från större ledningsnätsägare. De kommer ju tvingas till nya beslut för att motsvara de klimatbudgetar som är på väg och där kommer biocirkulära rör vara en viktig del, avslutar Martin Andersson.

 

 

 

Ylva Sjönell