SSTT tar viktigt utbildningssteg
Publicerad: 22 september, 2024
Fakta visar att schaktfria metoder vid renovering och nyläggning av ledningsnät ger stora vinster för både ekonomin, klimatet och samhället. Trots det används de inte alltid där det går. För att bidra till ett ökat användande startar SSTT ett filmprojekt. Utbildande filmer ska tas fram om olika schaktfria metoder för att ge stöd till beställare så de känner sig trygga i att oftare välja schaktfritt.
Som ett första steg i projektet skickas ett brev ut till alla SSTT’s medlemsföretag samt alla svenska kommuner för att be om tips på projekt som kan användas i filmerna.
- Vi frågar om möjligheter att få besöka en arbetsplats där ett schaktfritt arbete utförs. Där vill vi få möjlighet att dokumentera hur arbetet går till, steg för steg. På det sättet vill vi ge de som tar del av filmen en större förståelse för, och kunskaper om, hur en specifik schaktfri metod går till. Syftet är att skapa en trygghet till beställare inför sina val av metod, förklarar Tomas Helenius, ordförande i SSTT.
Renovera dubbelt så mycket för samma kostnad
Schaktfria metoder är en beteckning för markarbeten som genomförs utan eller med begränsad användning av schaktning. Schaktfria metoder används för byggande och renoveringar av ledningsnät för VA, fjärrvärme, fjärrkyla, el, gas eller bredband. Metoderna används både för nyanläggning som renovering av ledningar.
- Att använda schaktfria metoder innebär att infrastrukturen bibehålls, underhålls och utvecklas med minimal resurs- och miljöpåverkan och med minimal påverkan för omgivning som trafik, handel eller boende.
Sveriges ledningsnät för vatten och avlopp räcker 5 varv runt jorden och enligt Svenskt Vatten kommer det krävas reinvesteringar på 560 miljarder kronor fram till år 2040 för att säkra ledningarnas funktion.
- Med schaktfria metoder kan man renovera dubbelt så mycket ledningar betydligt mer miljöeffektivt för samma kostnad som med traditionell schaktning. Det är anledningen till att vi nu vill ta fram dessa filmer, för att bidra till ett effektivare och mer klimatsmart underhåll av ledningsnätet.
Beskriver metoderna på plats
SSTT hoppas på ett bra gensvar på brevet med förslag på projekt som kan filmas. När väl kontakt etablerats med en arbetsplats kommer ett filmteam besöka arbetsplatsen och dokumentera genomförandet av metoden.
- För att kunna ge tillräcklig information under filmningen vill vi att en representant från leverantören/utföraren samt en representant från beställaren finns tillgängliga på plats. De kommer medverka i filmerna genom kortare intervjuer som ger förklaringar kring metodens utförande samt utmaningar och fördelar/eventuella nackdelar, berättar Tomas Helenius.
SSTT är en branschorganisation och eftersom materialet kommer att användas i utbildningssyfte kommer projektet att i möjligaste mån presenteras företagsneutralt gällande samtliga inblandade parter. Fokus för filmprojektet är en faktamässig beskrivning av metoden.
- Vi hoppas få kontakt med många arbetsplatser så vi kan skapa filmer av alla de schaktfria metoder som ingår i filmprojektet. Desto mer utbildande material vi gemensamt kan förmedla, desto lättare blir valet att alltid välja schaktfri teknik i första hand där det lämpar sig.
Metoder som ingår i filmprojektet
De metoder som kommer ingå i projektet, och där tillgång till arbetsplatser under ett sådant projekt efterfrågas, är:
- Augerborrning
- Hammarborrning
- Rörtryckning
- Mikrotunnling
- Styrd borrning
- Flexibla foder
- Formpassade rör
- Rörspräckning
- Infodring med kontinuerliga rör
- Brunnsrenovering
Vill ni medverka?
Vill ni medverka i filmprojektet skicka gärna ett mail till SSTTs kansli, kontakt@sstt.se, och ange nedan uppgifter. Inkomna förslag/erbjudanden sorteras efter hänsyn till både tidsaspekter och angivna metoder.
- Metod/Metoder i projektet samt kortfattad information om grund till valet av metoden/metoderna-
- Ort och adress som arbetet/projektet ska utföras
- Kort beskrivning av miljön där arbetet utförs (landsbygd, bostadsområde, högtrafikerat område m.m.)
- Datum för projektets utförande samt lämpligt datum och gärna ungefärlig tid
- för besök av filmteamet
- Inblandade parter i projektet samt kontaktuppgifter till dessa (leverantör,
- utförare, kommun/VA-bolag)
- Kontaktuppgifter till inlämnaren av förslaget (namn, mail och telefonnummer)