Min Vardag – Michael Baumgarten

Publicerad: 29 april, 2024

SSTT har under senare år med framgång börjat jobba alltmer med distansutbildningar, webinarier och andra digitala event. En viktig anledning till att det har fungerat så bra och blivit väl mottaget av deltagarna i våra olika event är att vi haft en mycket professionell hjälp från Michael Baumgarten och hans Egenart produktion.

Han har sedan 1980-talet jobbat med rörliga medier, från början handlade det mer om bildspel och häftiga installationer under mässor och konferenser.

-        Med flera karusellsnurror med bilder kunde man åstadkomma många roliga effekter och animationer. Under 1990-talet var det mycket IT-företag som hade råd att satsa mycket på konsulthjälp med sådant, vilket vi gärna hjälpte till med, förklarar han med ett leende.

Sedan tog Powerpointen över allt mer och företagens sekreterare tog över konsulternas jobb.

-        Då övergick vi på Egenart produktion mer till att hjälpa till med PR- och marknadsföringsuppdrag. Det var mycket mässor och trycksaker som företagen var beroende av för att synas, det handlade mycket om att positionera sig för offentliga upphandlingar.

Han har jobbat en hel del med VA-branschen med kunder som NCC, Björks rostfria och många andra.

-        Den vägen har jag kommit i kontakt med SSTT som nu är en viktig kund, vi har jobbat mycket tillsammans de senaste åren, förklarar Michael Baumgarten.

Hur inleder du en vanlig arbetsdag?

Eftersom jag bor på en ö utanför Stockholm blir det med en kort promenad ner till bryggan där jag tar båten in till Rindö där mitt kontor ligger. Det tar bara ca 15 minuter från dörr till dörr. På vintern kanske lite längre då det då blir Vaxholmsbåten. Väl framme på kontoret sätter jag på kaffebryggaren, tar fram min medhavda smörgås och öppnar datorn. Jag tar sällan med datorn hem så då går jag igenom alla mejl som kommit sedan jag gick hem dagen före, jag ringer även samtal till folk som är svåra att få tag i senare under dagen. Min arbetsdag börjar ofta runt klockan sex så då hinner jag få tag på dem innan deras första möten.

Hur bidrar du till SSTT’s verksamhet?

Det handlar främst om att vara behjälplig vid olika event och distansutbildningar. Många av SSTT’s kurser har ju övergått till att ges som distansutbildningar och då hjälper jag till med den tekniska produktionen och att coacha föreläsarna framför kameran. Vid utbildningarna sitter vi ofta i en TV-studio där föreläsarna ger sina presentationer live och alla som deltar kan interagera direkt med föreläsaren, ställa frågor och diskutera olika frågor. Det sker främst på Teams då deltagarantalet är relativt litet, ca 12-15 personer. När det gäller större digitala event kan Teams blir för stökigt och då behöver vi styra upp det lite mer, exempelvis inte ge alla tillgång till mikrofonkontakt med föreläsaren utan skapa interaktion under eventet på andra sätt.

Vad hjälpte du SSTT med senast?

Det var deras stora webinar den 25/4, som riktade sig till ledningsnätägare främst, om jag förstod rätt. Där var det över 200 anmälda och vi fick lägga produktionen på en högre nivå för att få en gedigen teknisk produktion med bra ljud och bild. Där var utmaningen att ändå skapa en interaktion under hela webinariet så att deltagarna skulle känna sig delaktiga. Det åstadkom vi bland annat genom att vi hade en öppen chattfunktion där de kunde ställa frågor som sedan togs upp i webinariet. Vi använde även mentometerfrågor där deltagarna fick skriva in svar på frågor vid olika tidpunkter av webinariet. Som jag förstod det så blev det väldigt lyckat och deltagarna blev nöjda trots att de var så många som deltog.

Vad ligger på skrivbordet just nu för SSTT’s räkning?

Jag hjälper just nu till med förberedelserna för den helt nyframtagna kursen för spoltekniker som SPOL utvecklat. Där kommer jag hjälpa till med själva kursen, men innan den går av stapeln i mitten på maj ska jag hjälpa till med produktionen av kursmaterialet. Då det ska användas av spoltekniker på plats i deras spolbilar så kan det inte vara en vanlig bok eller en pärm med pappersblad. Det måste tåla lite tuffa miljöer och vara vattentåligt, så där jobbar vi med att ta fram en pärm med ca 400 sidor med blad av en skrivbar plast. Då kan de ha dem i miljöer där vatten förekommer samtidigt som de kan anteckna vad de hör under utbildningen.

 

 

Ylva Sjönell