Läcka gör vattnet odrickbart framöver

Publicerad: 3 juni, 2022

En vattenhuvudledning gick av vid halv tre natten till torsdag, strax utanför Nyköping. Foto: Magnus Andersson/TT

En vattenhuvudledning gick av vid halv tre natten till torsdag, strax utanför Nyköping. Foto: Magnus Andersson/TT

Vattenläckan utanför Nyköping är inte lagad och det kan dröja flera dagar innan man kan dricka vattnet direkt ur kranen igen.

Stora delar av Nyköpings och Oxelösunds kommuner stod helt utan vatten efter att huvudvattenledningen utanför Nyköping gick av natten till torsdag. Sammanlagt drabbades mellan 30 000 och 40 000 hushåll och verksamheter av läckan.

– Det jag vet är att läckan inte är lagad än och att arbetet fortsätter, säger Malin Brunelius som är kommunikatör på Nyköpings kommun under fredagsmorgonen.

Det finns i nuläget ingen prognos för när läckan kan vara lagad. Under fredagsmorgonen har vissa hushåll fått tillbaka vattnet i Nyköping.

– Vattnet är på väg tillbaka, men det kommer att ta flera dagar innan det kommer vara drickbart igen, säger Annika Hedberg, presstalesperson på Nyköpings kommun.

Boende i Nyköpings och Oxelösunds kommuner uppmanas att koka vatten som ska användas för att dricka eller till matlagning. Det beror på att en vattenläcka kan leda till att det finns bakterier, virus eller parasiter i vattnet.

Redan under torsdagskvällen fanns det vatten i hela Oxelösund. Dock är kapaciteten fortsatt låg i båda kommunerna. Invånarna uppmanas därför använda sparsamt med vatten.

– Det är väldigt lågt tryck och man vill inte sätta på ett högre eftersom det kommer innebära hög ansträngning på ledningarna. Det kommer vara så här tills man har lyckats fylla upp vattentornen, säger Annelie Ljungwald, kommunikationschef på Oxelösunds kommun.

Oxelösundsborna avråds även från att låta sina barn leka i vattenspridare och barnbassänger så länge kokrekommendationen gäller.

Skolor och förskolor i Oxelösund och Nyköping fick hållas stängda under torsdagen, och de även hålls även stängda under fredagen.

– Prognosen är att de kommer kunna öppna igen på tisdag efter ledigheterna, säger Annika Hedberg.

Vården påverkas fortsatt av läckan, rapporterar SVT Sörmland. Viss planerad vård måste ställas in.

Sedan klockan 9 på fredagen har förlossningsvården öppnat igen i Nyköping. Samtliga vårdcentraler i Nyköping och Oxelösund är öppna, men prioriteringar kan förekomma. Tandvården håller fortsatt stängt.

TEXT - TT

 

PS - SSTT kommer återkomma med mer material om läckan under nästa vecka