Äntligen en fysisk mässa igen!

Publicerad: 1 april, 2022

Karin Lundwall Welin från SSTT's kansli håller ställningarna i SSTT's egen monter på VA-mässan

Karin Lundwall Welin från SSTT's kansli håller ställningarna i SSTT's egen monter på VA-mässan

VA-mässan på Elmia 2022 blev en mycket uppskattad och uppenbarligen efterlängtad mötesplats, att få träffas fysiskt igen verkar många ha saknat. Mässan präglades av en mycket positiv stämning och alla verkade vilja att det skulle bli en lyckad mässa.

Själva utställningsdelen på mässan var lite mindre än vanligt och pandemirestriktioner syntes ännu i form av bredare gångar mellan montrarna och med tanke på ett effektivt flöde av besökare så ingen trängsel skulle uppstå. Det fanns även handsprit på många ställen och det syntes att erfarenheterna från pandemin håller i sig, alla höll rimliga avstånd och ingen trängsel uppstod.

Mer hjälpsamhet än konkurrens

Vid samtal med både utställare och besökare märktes att det fanns vissa skillnader från tidigare år. Från utställarna hörde vi att de upplevde ett större teamwork mellan montrarna, en mer hjälpsam inställning än konkurrens, man visade gärna besökarna till andra montrar om de hade frågor man själv inte kunde besvara. De trodde att en anledning kan vara att alla verkligen ville att mässan skulle bli bra och alla få positiva intryck av besöken där. Samtidigt uppfattade utställarna vi pratade med att besökarna verkade mer pålästa än vanligt, de hade troligen läst om olika nyheter under pandemiåren och uppdaterat sig ordentligt inför mässan nu.

Det fanns ett uppenbart behov av att nu äntligen få möjlighet att klämma och känna på nya produkter och diskutera dem med utställarna samtidigt som man kunde se dem på plats. En del besökare tyckte dock att reningsverken inte syntes så mycket, de saknade information därifrån.

Fysiska möten bra för affärerna

Många nyheter presenterades under mässan, för att nämna några från schaktfritt-perspektiv fanns en helt eldriven filmbuss från Vretmaskiner. Eldriften kommer från en motor på 85 kW och med 55 kW-timmar. Räckvidden är 15 mil. En annan nyhet var mässans minsta eldrivna filmbuss, en UTV som Sweves marknadsför, som är terränggående och kan köra 9 mil på en laddning. Den blir användningsbar när ledningar ska inspekteras där inga vägar finns.

Från olika utställare hörde vi också att förutom att det var bra flöde på besökare så ledde samtalen också till konkreta affärsdiskussioner, det blev enligt dem fler affärer på mässan än vanligt. Även det säkert ett uttryck för att mässan varit saknad och att det är svårare att ha seriösa affärsdiskussioner på digitala kanaler, man behöver ses rent fysiskt och produkterna behöver inspekteras handgripligen.

Även på seminariesidan var intresset stort och många seminarier var i princip fullsatta, så suget efter både ny kunskap och uppdaterade nätverk var stort, vilket gjorde att årets upplaga av VA-mässan uppfattades som väldigt lyckad.

 

Fotnot: SSTT.se kommer följa upp en del av nyheterna i kommande artiklar

Ylva Sjönell