SSTT ger viktiga bidrag till ISTT

Publicerad: 20 oktober, 2021

Från en länk i Rumänien deltog Jari Kaukonen, ordförande för ISTT, på SSTT:s NoDigkonferens.

Från en länk i Rumänien deltog Jari Kaukonen, ordförande för ISTT, på SSTT:s NoDigkonferens.

SSTT ÅRSKONFERANSE 2021: Under pandemin har fysiska möten stoppats men det har inte hindrat ISTT för att växa vidare med nya föreningar runt om i världen. De har även utvecklat sina digitala plattformar för att därigenom kunna nå ut mer.

Det förklarar Jari Kaukonen, ordförande för ISTT (International Society for Trenchless Technology), vid sitt inledningsanförande på NoDig-konferensen 2021 där han också lyfte vikten av vad de olika föreningarna jobbar med, inte minst SSTT.

- SSTT är en mycket viktig del i ISTT, bland annat för dessa NoDig-konferenser men också för allt arbete med olika riktlinjer för schaktfri teknik som de har tagit fram, och där nya är på gång.

Under pandemin har ISTT’s olika kommittéer jobbat på och Jari Kaukonen ser gärna att fler engagerar sig i det arbetet då det är viktigt för att lyfta fram schaktfria metoder på en bredare front.

- Den tyska föreningen, GSTT, har exempelvis visat på vilken stor besparing man kan göra med schaktfria metoder, de räknade på ett fall där kostnaden för att använda öppen schaktmetod var ca 40 000 euro medan den schaktfria tekniken skulle kosta bara 1 600 euro. Även Malmö har gjort utredningar som visar på stora vinster, inte minst om man ser till att hålla koll på rörledningarnas skick så man kan reparera i tid, berättar han vidare.

 

International No-Dig Helsinki
Jari Kaukonen tog sedan upp det stora event som ISTT kommer genomföra i Helsingfors 2022, vilket blir en hel vecka med fokus på schaktfri teknik.

- En del av den veckan, den 3-5 oktober, håller vi den stora internationella NoDig-konferensen, International No-Dig Helsinki, dit jag vet att SSTT kommer skicka en delegation. Under veckan kommer vi även arrangera arbetsplatsbesök, besök i Tallinn, en efterkonferensvecka och andra spännande aktiviteter.

Parallellt med konferensen genomförs också en stor utställning där besökare kommer kunna se och testa ett brett utbud av utrustningar och tjänster som visar alla fördelarna med schaktfri teknik. Bland skärmarna kommer att finnas horisontell riktningsborrutrustning (HDD), rörstammare, rörhål, rörinspektion, CCTV övervakning, rör och fodermaterial, rengöringsutrustning, konsulttjänster - och mycket mer.

- ISTT International No-Dig Helsinki kommer att innehålla ett flerspårigt konferensprogram med en blandning av tekniska sessioner, platsbesök och ISTT-ackrediterad utbildning, och en plattform för den schaktfria branschen att träffas, utbyta idéer och nätverk med likasinnade. Ni är alla varmt välkomna till Helsingfors, avslutade Jari Kaukonen.

Ylva Sjönell