Sverige stäms i EU-domstolen för brott mot avloppsdirektivet
Publicerad: 28 augusti, 2019
I värsta fall kan brotten mot det 30 år gamla avloppsdirektivet sluta med vite på flera hundra miljoner, pengar som i så fall kan komma att tas från miljödepartementets budget. EU-kommissionen hävdar att ett antal svenska reningsverk inte uppfyller kraven i direktivet.
Svenskt Vatten menar att kommunerna följt och agerat enligt svenska statens regelverk, där råder inget tvivel. Samtidigt menar Svenskt Vatten att EU driver föråldrade och irrelevanta krav utan att sätta miljönyttan i första rummet.
- Det här visar hur otroligt viktigt det är att regeringen är engagerad, påläst och aktiv i förhandlingarna om EU-direktiv, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten. Nu är ett stort antal nya vattendirektiv på gång, inklusive ett nytt avloppsdirektiv, och då har man åtminstone vaknat fem i tolv. Agerar vi inte nu, riskerar vi hamna i liknande situationer i framtiden.
Dispyten har varit aktuell under tio års tid och ett antal svenska miljöministrar har både agerat och inte agerat. I slutändan riskerar de aktuella kommunerna, som vidtagit åtgärder efter möte med tidigare miljöministern, att ha gjort dessa till ingen miljönytta. I en skrivelse till miljöminister Isabella Lövin kräver bland annat Svenskt Vattens ordförande Johan Persson att staten ska stå för merkostnaderna – eftersom staten orsakat dem.
- Formalia, principer och att få rätt verkar viktigare för EU-kommissionen än att skydda miljön, säger Peter Sörngård, miljöexpert på Svenskt Vatten. Vi ser fram emot ett nytt avloppsdirektiv med skarpa och relevanta regler.