Fördubblat antal larm vid kvalitetsproblem med dricksvatten

Publicerad: 9 december, 2019

Bild: Wikimedia Commons

Bild: Wikimedia Commons

Under 2019 har kommuner vid 70 tillfällen gått ut med rekommendationen att dricksvattnet bör kokas för att förhindra sjukdom. Det är dubbelt så många larm jämfört med vad kommuner uppgav till Livsmedelsverket ifjol.

Sveriges Radios Ekot har ställt frågan till landets kommuner om hur många gånger under året man uppmanat invånarna till att koka sitt dricksvatten och av de 240 kommuner som svarat har det handlat om 70 tillfällen. Oftast handlar det om mindre samhällen där vattnet kokats och inte i hela kommuner.

Resultatet tyder på en fördubbling jämfört med ifjol och är den högsta siffran under en femårsperiod.

I hälften av fallen under 2019 uppger kommunerna att orsaken varit konstaterade kvalitetsproblem, som förhöjda halter av bakterier. Det kan bero på att jord trängt in i en vattentäkt. Övriga rekommendationer till att koka vattnet har varit försiktighetsåtgärder i samband med bland annat vattenläckor eller reparationer av ledningar.

Enligt Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket, är det sällan som personer blir sjuka av vatten i Sverige. Han tror att kommunerna blivit mer försiktiga efter större utbrott av parasiten cryptosporidium för några år sedan. Samtidigt kan ha konstatera att kvalitetsproblem är ett tecken på att något brustit.

– Det är allvarligt läge när man går ut med en kokning. Visst, det är jättebra att man skyddar konsumenterna, men samtidigt är det ett tecken på att man måste titta på det förebyggande arbetet både i vattentäkt, vattenverk och ledningsnätet, säger Christer Johansson.

Birger Wallsten, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten, tror att kommunerna idag tar det säkra för det osäkra, men anser att frekventa kokningslarm kan göra att förtroendet för dricksvattnet rubbas.

– Det skapar naturligtvis en oro och en osäkerhet om hur det egentligen står till med vattenleveranserna, säger han.

Läs mer

Jan Bjerkesjö