Även andra dagen fylld av energi

Publicerad: 10 oktober, 2024

Alexander Engström från Sitowise berättar om 3D- inspektioner av sjöförlagda ledningar och sjöbottnar under Teknikträffens andra dag

Alexander Engström från Sitowise berättar om 3D- inspektioner av sjöförlagda ledningar och sjöbottnar under Teknikträffens andra dag

Liksom under Teknikträffens första dag bjöd den andra dagen på många viktiga och intressanta föredrag. Till skillnad från första dagen var programmet inte uppdelat utan tog upp generella frågeställningar som berör alla områden. Det handlade om alltifrån digitalisering och cybersäkerhet till en okänd sjukdom som kan vara dödlig och som kan drabba alla som jobbar med VA-ledningar.

Cybersäkerhet är ett viktigt ämne och absolut av intresse för VA-organisationer då de verkar inom kritisk infrastruktur och därigenom är verksamhetsutövare enligt NIS. NIS är ett EU-direktiv med syfte att uppnå en gemensam cybersäkerhet inom hela EU. Direktivet kommer även införas i svensk lagstiftning och samordnande myndighet är MSB. Att ämnet tas upp på Teknikträffen beror bland annat på ett starkt ökat fokus på cybersäkerhet och en ökad frekvens av cyberattacker mot VA-sektorn.  Under föredraget gicks de vanligaste hoten igenom och hur man kan skydda sig. En intressant fråga i slutet tog upp frågan om vilka säkerhetskrav som beställare kommer att ställa på entreprenörer och underleverantörer i spåren av NIS och andra föreskrifter. Deltagarna konstaterade att alla krav inte kan läggas på underleverantörerna, beställarna måste också vidta åtgärder som exempelvis ett mellanlager där inskickade filer scannas och ”tvättas”.

Uppdaterade lagar och förordningar

Andra mer generella föredrag under dagen handlade bland annat om uppdateringar av lagar och förordningar som rör VA. Sven Stenbäck från STVF’s arbetsgrupp gick igenom aktuella regeländringar som på ett eller annat sätt påverkar VA-branschen. Några exempel var nya regler om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning med krav från den 1 januari 2025 att andningsskydd vara individuellt utprovade. Även SLAM 21, tidigare SLAM 95, med regler om slamavfall där nu bland annat en ökad upplysningsplikt för beställaren kopplat till arbetsmiljöfrågor finns med, samt det nya NIS2-direktivet om cybersäkerhet.

En dödlig sjukdom kan drabba VA-arbetare

En viktig programpunkt handlade om en okänd sjukdom kan drabba de som jobbar med VA. Det är Weils sjukdom som kan utvecklas från bakterien leptospira interrogans. Det var Michael Laine som berättade om hur han själv smittades efter att han genomfört ett vanligt arbete med spolning och filmning av en avloppsledning. Han vill att alla ska ha koll på riskerna och känna till symptomen då en tidig upptäckt är viktig för hur allvarlig sjukdomen blir. Alla som lyssnade på hans föredrag fick ett inplastat kort med information om sjukdomen att bära med sig. Michael Laine hade själv ett sådant kort med sig då han åkte in på sjukhuset och tack vare det kunde läkarna ställa diagnosen snabbare. Även om sjukdomen är ovanlig så är den mycket allvarlig och samtliga fall som inträffat i Sverige har drabbat de som jobbar med avlopp.

Kvalitetssäkringsarbete i Norge

Teknikträffen hade även ett trevligt besök från STVF’s systerorganisation i Norge, RIN. Reidar Kveine, ordförande i RIN, berättade bland annat om hur de jobbar med kvalitetssäkring av nya VA-anläggningar i Norge. Dessvärre hittas en hel del fel på nya anläggningar, bland annat pga av för ont om tid, brist på kunskap och ett dåligt utförande. För att undvika fel måste skärpta krav ställas på kontroll där besiktningen ska utföras av en oberoende tredjepartsinspektör. Det är viktigt att de som utför besiktningen har nödvändig utbildning och använder godkänd utrustning. Kontrollmetoder de använder är tryckprovning och täthetsprovning. I princip görs tryckprovningar på alla dimensioner och material, dock utförs inte kontroller på privata stickledningar.

Kunskapsprojekt i Nepal

Teknikträffen avslutades med en inspirationsföreläsning med Jimmy Solander från Vakin, VA-organisationen för kommunerna Umeå, Nordmaling och Vindeln. Han berättade om ett intressant projekt där Vakin ingår i ett treårig samarbetsprojektet med Nepal som är initierat av UN Habitat och finansieras av EU. Projektet pågår fram till sommaren 2025. Genom kunskapsutbyte och mentorskap ska programmet stärka en nepalsk kommun i deras arbete med hållbar vatten-, avlopps- och avfallshantering. Syftet är att Vakin ska bistå med kunskaper för att förbättra kommunens förmåga att planera och budgetera samt att säkerställa att satsningarna når de mest utsatta. Jimmy Solander konstaterade bland annat att det har varit verkligt intressant att lära känna kollegorna i Nepal och få perspektiv på vad de själva gör härhemma.

 

Ylva Sjönell