”En fördubbling av vattenpriset på 20 år”

Publicerad: 28 juli, 2021

Fredrik Vinthagen. Foto Svenskt vatten.

Fredrik Vinthagen. Foto Svenskt vatten.

Vi räknar med en fördubbling av vattenpriset på 20 år. Det säger Fredrik Vinthagen från Svenskt vatten i en intervju med TT. Enligt Svensk vattens beräkningar måste landets kommuner öka investeringarna rejält de närmaste åren.

Sju miljarder extra varje år i 20 år, totalt 140 miljarder, behövs enligt Svensk vatten. Vilket ska betalas med avgifter för konsumenterna.

– En vanlig familj i villa kan räkna med dubbla priset, eller cirka en tusenlapp per månad i stället för som nu cirka 500 kronor. Höjningarna kommer gradvis, i takt med investeringarna, och det är kanske inte den avgift som spräcker familjebudgeten, men det kommer att märkas, säger Fredrik Vinthagen.

Bakom investeringsbehovet ligger flera faktorer, som underhåll, men också konsekvenser av den globala uppvärmningen.

– När det blir varmare konsumerar folk mer vatten. Vid toppar i förbrukningen hinner dagens vattenverk inte med att få ut rent vatten till alla samtidigt. Därför kan det, trots att vi bor ett av världens vattenrikaste länder, uppstå vattenbrist. För att motverka det krävs rejäla investeringar i vattenverk och ledningar.

Även om vattensituationen är besvärlig på flera håll i Sverige, som exempelvis Gotland, ser han ändå inga problem med att få fram vatten till en normal hushållskonsumtion till mat, dryck och hygien.

– Så pass mycket kapacitet finns det, men vi måste ta tag i detta nu och börja investera i tid.

 

Jan Bjerkesjö/TT