Lanserar Inpipe Freeliner fri från styren och Bisfenol A

Publicerad: 16 april, 2021

Nicklas Björnvind, VD och ägare av Inpipe Sweden. Foto Hannelie Bång

Nicklas Björnvind, VD och ägare av Inpipe Sweden. Foto Hannelie Bång

I samband med att det nyligen blev känt att Nicklas Björnvind, VD på Inpipe, köpte bolaget från danska koncernen Arkil Holding A/S, så avslöjades också att bolaget under våren kommer att lansera världens första glasfiberarmerade liner fri från både styren och Bisfenol A.

- Till de liner som vi tillverkar i dag använder vi en styrenbaserad polyester. Det finns sedan tidigare även polyester på marknaden som är styrenfri men som då är baserad på Bisfenol A i stället. Den nya polyestern som vi kommer att använda till Inpipe Freeliner är både styren- och Bisfenol A-fri. Det här är nästa steg i Inpipes miljötänk och något som efterfrågats av marknaden under lång tid. Inpipe Freeliner kommer att vara en viktig grundsten i vår expansionsplan, säger Nicklas Björnvind.

Med den nya produkten, Inpipe Freeliner, räknar Nicklas med att förstärka Inpipes marknadsandelar kraftigt.

- Det har länge, av både installatörer och ledningsägare, efterfrågats en miljövänlig liner då styren är ett prioriterat riskminskningsämne och Bisfenol A är ett utfasningsämne. Med Inpipe Freeliner kommer vi kunna hjälpa våra kunder att uppfylla detta. 

 

Världens första

Att man nu kan erbjuda marknaden en styren- och Bisfenol A-fri liner är frukten av ett fokuserat miljötänkande sedan många år.

- Det finns produkter som är styrenfria på marknaden, men där styren ersatts av Bisfenol A. Fram till nu har det inte funnits liner utan dessa ämnen, men det är det vi ska lansera, säger Nicklas.

- I princip kommer Inpipe Freeliner att fungera som de tidigare produkterna när det gäller installation och användningsområden. Vi kommer att se till att alla som vill köpa ska få göra det. Vi ska inte exkludera någon.

Själva installationen sker som med tidigare liner och härdningen sker med UV-ljus.

- Det går lika fort att härda som tidigare. Produkten är testad och designad för 50+ års hållfasthet. Den enda skillnaden mot tidigare är om installatören skär eller hanterar linern på något sätt så luktar den här produkten i princip ingenting.

 

BASTA-registrerad

Inpipes leverantör av polyester ligger bakom den nya produkten och hur man där har gjort vill man än så länge hålla hemligt.

- Det är en patenterad grundstruktur och jag tror att det kommer att dröja innan vi ser liknande produkter på marknaden.

För att säkerställa kvaliteten har produkten BASTA registrerats. En BASTA registrerad produkt är en garanti för ett tryggt och giftfritt materialval på byggvarumarknaden.

- BASTA har tre kriterier; Basta, Beta och Riskvärderad. Vår nya liner hamnar i Basta kategorin. Det betyder att produkten har det högsta miljöklassen man kan ha.

Just miljötänket säger Nicklas ha varit den drivande faktorn för Inpipe sedan länge. Först genom att reducera koldioxidutsläpp, vilket schaktfria metoder gör, sedan genom att arbeta med UV-härdning som använder liten energimängd under en kort tid.

- Det här är nästa steg. Jag tycker vi är skyldiga kommande generationer att tänka på vad vi använder och hur vi behandlar vår miljö.

Inpipe Freeliner kommer att finnas som standardliner för vanliga runda rör, men även Flexliner för rör med varierande dimensioner.

- Alla installatörer på marknaden kommer att erbjudas produkten. I första hand tittar vi på den nordiska marknaden som är vår primära hemmamarknad. Men våra kunder finns över hela Europa och de kommer också att erbjudas samma produkt i takt med att vi uppfyller lokala föreskrifter i enskilda länder.

 

Ambitionen är att växa

Kommer ni att nyanställa?

- Vår ambition är att fortsätta växa. Det kortsiktiga målet är att dubbla omsättningen fram till 2023 och lyckas vi med det så kommer det automatiskt att kräva fler anställda, säger Nicklas Björnvind.

Förutsättningarna för att få bolaget att växa är goda. Produkterna håller hög kvalitet liksom produktionen. När han nu genom sitt holdingbolag blir ensam ägare är möjligheterna flera.

- Genom att förvärva aktierna i Inpipe Sweden AB från bolagets tidigare ägare, Arkil Holding A/S har vi en än större möjlighet att äga och påverka möjligheterna för bolagets tillväxt.

Danska koncernen Arkil Holding A/S är i grunden ett familjeföretag som tidigare legat på Danska börsen. För två år sedan valde bröderna som driver bolaget att köpa ut hela koncernen från börsen. Koncernen omsätter 4,5 miljard danska kronor och har totalt ett par tusen anställda.

- Inpipe var den enda bolaget i Sverige och det enda som tillverkade liner. Eftersom det inte var helt solklart för kärnverksamheten i Arkil så kom man till mig med förfrågan om jag var intresserad av att köpa Inpipe.

Köpet blev offentligt tidigare i veckan.

Jan Bjerkesjö