Publicerad i #SSTT/STVF, november 2016 – 8 december, 2016

Årsträff med engagerade diskussioner

Den 10-11 november var det dags för STVF:s årliga teknikträff, som denna gång hölls i Växjö. Med hundra deltagare från hela landet blev det två intressanta konferensdagar med bland annat tekniska föreläsningar och gruppdiskussioner kring aktuella frågor. Som sig bör bjöd konferensen även på en del lättsammare inslag, bland annat ståuppkomik.

 

 

– Det allra bästa från teknikträffen som vi har haft i Växjö var det stora engagemang som alla deltagare visade i gruppdiskussionerna. Det märktes att medlemmarna vill framåt i frågorna och detta blir verkligen något som vi i intressegruppen får arbeta vidare med, säger David Jacobsson som är ordförande i SSTT och kanslist för STVF.


Under gruppdiskussionerna, som ägde rum under konferensens första dag, diskuterade och spånade deltagarna kring frågor som: ”Hur ser framtiden inom branschen ut?”, ”Vad ska STVF:s roll i utvecklingen vara?”, ”Hur ska branschsamarbeten se ut?”. På agendan stod även det man börjat diskutera på teknikträffen i Örebro för ett år sedan: ”Vart är vi på väg?”

 

David Jacobsson, till vardags projektledare Mark & Vatten på Sweco i Göteborg, har varit  engagerad i SSTT/STVF i fyra år och ser spännande utmaningar för intressegruppens arbete framöver:

 

– Det är kul med alla idéer och förslag som kommer fram vid en sådan här typ av träff. Det innebär också ett ansvar för oss i intressegruppen att verkligen lyssna och försöka leverera det som våra medlemmar önskar.

 

Den sociala biten ska inte underskattas vid sådana här tillfällen. Efter gruppdiskussionerna fick konferensen en mer lättsam och social prägel. På eftermiddagen samlades man i en närliggande SF-biosalong, där popcorn och läsk konsumerades medan grupparbetena presenterades. Senare rullade skratten på hotellet när ståuppkomikern Tobias Persson stod för underhållningen. I hotellrestaurangen åts på kvällen förrätt med getost och till huvudrätt serverades kalvytterfilé med konjaksgräddsås och potatiskaka.

 

– Det var god stämning och ivriga samtal kring borden. Det märktes att vi arbetar inom samma bransch och att vi har mycket gemensamt att prata om. Det var ett tillfälle med många nya och roliga möten med folk från hela Sverige, berättar David Jacobsson.

 

Dag två var mer tekniskt orienterad. Konferensdeltagarna fick information om lutningsmätningar från sakkunnig inom området. Det spelades också upp en avloppsfilm från Tomelilla i storslaget format på SF:s bioduk. Föreläsningar hölls av Svenskt Vatten kring hur organisationen ser på utvecklingen i branschen och BriF (Branschföreningen Relining i Fastigheter) informerade också.

 

Därtill föreläste Anne Wolgast, som är VD på tekniska konsultbolaget VA-utveckling Växjö – en föreläsning som deltagaren Thomas Månsson från Aarsleff Rörteknik AB tyckte var extra intressant:  

– Att arbeta med databaser och strukturera den informationen som vi får fram genom våra rörinspektioner är spännande. Att kunna lagra denna information och dra nytta av den, och på olika sätt skapa ett mervärde för våra kunder, kommer att kunna resultera i att vi kan få in fler arbeten i framtiden. Det är väldigt inspirerande och viktigt att höra den typen av idéer, säger han.

 

På frågan om vad han tar med sig från årets teknikträff tvekar Thomas Månsson, som ingår i STVF:s intressegrupp, inte länge:


– Det är ett digert arbete som har gjorts av medlemmarna som har tittat på olika rubriker och hur de vill att STVF ska fungera i framtiden. Det var rejäla diskussioner som hölls nu på konferensen och det kommer att staka ut inte bara den närmaste framtiden, utan även de kommande årens arbete inom föreningen. Teknikträffen i Växjö kommer därför att bli en bra grund att arbeta vidare ifrån, säger Thomas Månsson. 

 

Nästa teknikträff för STVF hålls hösten 2017 eller, efter önskemål från medlemmarna i, i början av 2018. Datum annonseras här på hemsidan så snart det är bestämt. Dessförinnan hålls utbildningar för att bli auktoriserad rörinspektör – mark i mitten av mars och fastighet i slutet av april.